Снимка: БулфотоПрезидентът Румен Радев се обяви за финансова децентрализация на

...
Снимка: БулфотоПрезидентът Румен Радев се обяви за финансова децентрализация на
Коментари Харесай

Президентът се обяви за финансова децентрализация на общините

Снимка: Булфото

Президентът Румен Радев се разгласи за финансова децентрализация на общините .

„ Регионалната политика не се изчерпва с спомагателните прехвърляния на държавното управление и изисква съответна данъчна политика за действително овластяване на локалните управляващи. Финансовата децентрализация ще сложи на дневен ред целите на общините “, съобщи той на среща, извършена през вчерашния ден вечерта в Тутракан с кмета на града Димитър Стефанов и с представители на общинското управление, оповестиха от президентската институция, написа topnovini.bg.

Според президента с изключение на гарантирането на сигурност, упованията на жителите от по-малките обитаеми места са и за рязко  възстановяване на качеството на образованието и за налично опазване на здравето .

" Финансирането на общините посредством дотации да регистрира освен броя на популацията, само че и на обособените обитаеми места и техните характерни потребности ", настоя, от своя страна, кметът Стефанов. Като основен проблем за Тутракан той открои обезлюдяването, което изисква своевременна политика за неговото разрешаване, в това число посредством механизми за поддръжка на дребните производители и персоналните стопанства. 

Темата на срещата бе предизвикана от вчерашния митинг на кметове на дребни обитаеми места, които излязоха на безмълвна проява в Калофер . Тяхното искане е всяко обитаемо място да има своя финансова рамка, която кметът на общината да е задължен да извърши, а не както в този момент – по своя преценка. Те упорстват още прагът за сформиране на кметове на кметства да бъде върнат на 100 души, тъй като в този момент над 270 хиляди души са лишени от правото си сами да избират личен кмет.

Вчера премиерът Бойко Борисов също разяснява тематиката, като съобщи, че  в четвъртък кметовете ще се срещнат с финансовия министър Кирил Ананиев  и в случай че би трябвало, ще се създадат законови промени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР