Снимка БулфотоПрезидентът Румен Радев на първо посещение в Израел. Държавният

...
Снимка БулфотоПрезидентът Румен Радев на първо посещение в Израел. Държавният
Коментари Харесай

Радев в Израел: Заедно скърбим за евреите от Беломорието и Македония

Снимка Булфото

Президентът Румен Радев на първо посещаване в Израел. Държавният глава се срещна с израелския си сътрудник Реувен Ривлин.

За първи път Румен Радев посещава Израел в качеството си на държавен глава. Един от мотивите за визитата бе спасяването на българските евреи през Втората международна война, заяви Нова тв.

„ Еврейският народ в никакъв случай няма да не помни това самоуверено дело в тъмните времена ”, съобщи израелският президент.

„ Днес с горделивост означаваме дружно това събитие, само че и дружно скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български жители и страната не съумя да избави ”, сподели Радев.

В късите си речи обаче и двамата държавни избягаха от мотива. Всеки прикани за своя идея.

„ Трябва да сме обединим против Иран, който продължава да спонсорира тероризма и да популяризира неустойчивост в Близкия Изток ”, прикани израелският президент.

„ България ще продължава да поставя старания за възобновяване на договарянията в границите на Близкоизточния кротичък развой за намиране на трайни и ефикасни решения, водещи до мир и непоклатимост в района ”, съобщи от своя страна Радев.

След срещата с израелския президент Румен Радев се насочи към друга, не по-малко значима – тази с българската общественост. На втората среща участваха и някои от към момента живите евреи, избавени по време на войната. Гостите показаха обичта си към България, а някои демонстрираха и предпочитание да я популяризират като Моше Алони, който номинирал Българската православна черква за нобелова премия поради спасяването на евреите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР