Снимка: БулфотоПрез май 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва

...
Снимка: БулфотоПрез май 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва
Коментари Харесай

НСИ отчита подобрение на бизнес климата през май

Снимка: Булфото

През май 2020 година стопанската обстановка в страната отбелязва позитивна смяна спрямо последните три месеца и откакто през април бизнес климатът се срина до най-ниско равнище от февруари 1997 година, когато беше в действие финансово-икономическата рецесия след ръководството на кабинета „ Виденов “. Това демонстрира последното изследване на Националният статистически институт (НСИ), направено на база на анкети.

Общият индикатор на бизнес климата набъбна през май с 11,8 пункта, заличавайки час от трагичния спад с близо 42 пункта през април, когато показателят се приближи на едвам 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, написа offnews.bg.

Подобрението е вследствие на положителни отзиви на стопанските ръководители от всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през май с 11,4 пункта след срив с 31,8 пункта месец по-рано, като подобрението се дължи на по-благоприятните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно актуалната индустриална интензивност се прави оценка като понижена, до момента в който прогнозите за активността през идващите три месеца са по-позитивни.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от незадоволителното търсене от страната и незадоволителното търсене от чужбина, демонстрират последните данни на Национален статистически институт.

По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите плануват те да без смяна през идващите три месеца.

Строителните бизнесмени плануват покачване на продажбите

През май 2020 година индикаторът " бизнес климат в строителството " отскача със 17,3 пункта от априлското дъно, когато показателят се срина с цели 45,6 пункта. Подобрението е в следствие основно на оптимистичните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност остава понижена, до момента в който прогнозите им за идващите три месеца са по-благоприятни.

Основната спънка за развиването на активността в бранша продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от 70.1% от предприятията. На второ място остават усложненията, свързани с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени строителните бизнесмени плануват известно покачване на продажбите цени в бранша, въпреки преобладаващата част от тях да чакат те да запазят своето ниво през идващите три месеца, демонстрира последната анкета на Национален статистически институт.

В търговията на дребно също са оптимисти

През май съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " също регистрира добър отскок с 16,2 пункта по отношение на дъното през април, когато показателят се срина с 52,0 пункта. И тук има усъвършенстване на прогнозите на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва и нараснали упования във връзка с размера на продажбите и поръчките от доставчиците през идващите три месеца.

Според търговците на дребно главните спънки за развиването на активността в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, като се регистрира повишаване на отрицателното въздействие на фактора „ незадоволителното търсене “, който измества на трето място усложненията, свързани с конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени в бранша, търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Слабо покачване при услугите

По-слабо покачване през май с едвам 2,5 пункта регистрира съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " след срив с 47,1 пункта през април. Това едва усъвършенстване се дължи на по-благоприятните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца леко се усъвършенстват.

Несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене са най-сериозните проблеми, затрудняващи бизнеса в областта на услугите.

Мениджърите плануват цените да резервират своето ниво през идващите три месеца.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата п
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР