Снимка: БулфотоПрез 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се

...
Снимка: БулфотоПрез 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се
Коментари Харесай

Близо 5 млн. лв. са предвидени през 2020 г. за археологически проучвания

Снимка: Булфото

През 2020 година за археологически изследвания на изграждащите се огромни пътни планове на Агенция " Пътна инфраструктура " ще бъдат обезпечени близо 5 млн. лева За запазване и изследване на културно-историческото завещание по трасето на Автомагистрала " Хемус " сред 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта.

Част от тях са селища от праисторията, римската ера и средновековието, както и надгробни могили, оповестяват от пресцентъра на пътната организация, представен от Novini.bg.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първични данни някои от тях съставляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската ера и от османския интервал. Един обект от късната древност ще бъде изследван по трасето на пътя Калотина - Софийски околовръстен път /СОП/.

През 2019 година са осъществени разкопки на пет обекта по трасето на Автомагистрала " Хемус ", късноантична черква по обхода на гр. Габрово, обект от средата на IV хилядолетие прочие Хр. по трасето на път Е-79 в сектора Мездра - Ботевград и късноримско населено място по трасето на пътя Калотина-СОП. Средствата за тези археологически изследвания са 1 654 120 лева

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на Автомагистрала " Струма " край село Покровник, са преместени за следваща консервация. Специализираният експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности издаде напътствие за пренасяне на римската фамилна гробница и раннохристянската черква, а на място да бъдат непокътнати частите от римската вила и баня, които са отвън трасето на автомагистралата. През септември приключи фактическото пренасяне, почнало през април т. година Стойността на осъществените действия по правене на план, контрол, пренасяне и теренна консервация на археологическите полезности, както и построяването на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1 361 869,67 лева За да може археологическите полезности да бъдат обсъждани от туристите пътуващи по Автомагистрала " Струма ", е построен археологически парк с алеи, паркинг за коли, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки, каквато е одобрената международна процедура при опазването на сходни културни полезности. На идващ стадий, отвън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на план за изцяло експониране и социализация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР