Снимка БулфотоПредставители на най-големите свинекомплекси в страната настояват държавата да

...
Снимка БулфотоПредставители на най-големите свинекомплекси в страната настояват държавата да
Коментари Харесай

Свиневъди бият тревога, 100 000 свине може да бъдат унищожени заради африканската чума

Снимка Булфото

Представители на най-големите свинекомплекси в страната упорстват страната да вземе незабавни ограничения против разпространяването на африканска чума по свинете. Те са обезпокоени, че последното огнище на болестта в румънския окръг Тулча е единствено на 200 км от русенските свинеферми и в случай че заболяването проникне у нас, ще бъдат унищожени до 100 000 животни, оповестява Българска национална телевизия.

30% от българското свинепроизводството е в Русенска област. От сектора са обезпокоени, че африканската чума, за която няма ваксина, надали ще подмине страната ни, а загубите за бранша ще бъдат големи.
„ Заболяването не е рисково за хората, то е икономическо заболяване. Като влезе унищожава цялото свиневъдство, а то в България е сериозен бранш, който генерира сериозен Брутният вътрешен продукт “, сподели пред камерата на националната телевизия ветеринарният доктор в свинекомплекса в с. Бръшлен доктор Христо Стойков.
Въпреки че от два месеца свинекомплексите в района са със затегнати ограничения за биосигурност, производителите упорстват за по-строг надзор на транспортните средства, които влизат у нас.
Всички транспортни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за транспорт на месни артикули и да не бъдат допускани на българска територия, сподели пък шефът на свинекомплекс Голямо Враново доктор Миленка Димитрова.
За да се ограничи болестта, свиневъдите упорстват да се позволи на ловците да понижат популацията на диви прасета. Областната дирекция за сигурност на храните в Русе е в нараснала епизоотична подготвеност, съобщи шефът й доктор Георги Дяков. А ветеринари ревизират дали свинекомплексите съблюдават ограниченията за биосигурност.
Оказва се, че при проучване на малотрайни салами в прилежаща Румъния, три от четири проби са отчели съществуване на вируса, макар термичната обработка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР