Снимка: БулфотоПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира

...
Снимка: БулфотоПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Уволнението на Балтов няма общо с качествата му. Той е от най-добрите хирурзи

Снимка: Булфото

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров разяснява отстраняването от служба на дългогодишния началник на " Пирогов " проф. Асен Балтов.

" Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-хубавите хирурзи, съвършен доктор, даже когато беше шеф на " Пирогов " не престана да оперира и да бъде издирван от своите пациенти ", като той в Българска национална телевизия.

Д-р Маджаров акцентира, че е доста значимо оптимално бързо да разберем какви са същинските аргументи да се освободи най-голямата болница за незабавна помощ у нас от най-хубавия си доктор ординатор. Би било добре за обществото да чуем същинските претекстове за това, добави той.

Д-р Маджаров разяснява обстановката в незабавния център за здравна помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка поради неизплатените спомагателни средства за работа на първа линия.

Категорично няма разграничение на лекари от санитари при приемането на ДМС за работа на първа линия, безапелационен е той.

Вероятно става въпрос за някакъв проблем с локалното ръководство на незабавната помощ. Чух и министъра, който сподели, че от Министерство на здравеопазването нямат проблем, а хората настояват, че цяла зима не са получавали спомагателни средства. Според мен, в границите на дни министър Кацаров би трябвало да разбере какво се случва и да предприеме ограничения.

Пред Българска национална телевизия санитарите обясниха още, че се постанова да посрещат пациенти с разнообразни заболявания, в това число и такива COVID-19, само че нямат време да слагат защитни дрехи, постанова се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна приложимост.

Към сегашния миг това граничи с закононарушение, безапелационен е доктор Маджаров.

Целият свят е залят със защитни дрехи, България също и за мен това е необяснимо, добави той.

Председателят на БЛС разяснява актуализацията на бюджета и плануваните пари за здраве след нея.

Тези пари, записвайки се по редовете на обособените действия, когато ние се срещнем с управлението на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат ориентирани по най-хубавия метод, счита ръководителят на БЛС.

Не бива да се концентрираме единствено в коронавирус, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки би трябвало да бъдат повишавани още, с цел да доближат салдото, който са изгубили през годините. Има и други пътеки несъмнено, ние сме изготвили една таблица за това, изясни доктор Маджаров.

Той добави, че БЛС към този момент се приготвя за новия Рамков контракт за идната година.

Задължително би трябвало да вървим към ориентиране на средства към тези невралгични точки, за които приказваме, за нефинансираните специалности - педиатрия, инфекциозни заболявания, съвсем всички, свързани с неоперативна активност, добави доктор Маджаров.

Относно четвъртата вълна коронавирус вълна, той съобщи:

За страдание, лекарите бяха въвлечени в това политическо опълчване, тези диалози за и срещу коронавирус доближиха до степен, че в случай че вярваш си част от една политическа мощ, в случай че не вярваш - в друга. Това е чувството, по този начин се раздели обществото. Това докара и до обстоятелството, че в този момент сякаш, всеки доктор, който приказва за коронавирус или че работи на първа линия, се преглежда не с това почитание, с което работехме предходната година.

По тематиката дали слагането на ваксини би трябвало да стане наложителни, той разяснява:

Изкусително е - желае ни се да го наложим с лека ръка, само че в нашата страна е мъчно, тъй като всеки опит за задължителност води до чувството, че някой се пробва да ни постанова тоталитарни способи. Аз персонално нямам доверие, че може да се стигне до някакво по-голямо увещание.

Д-р Маджаров обаче счита, че тези, които имат някакви характерни отговорности в своята работна среда, би трябвало да бъдат имунизирани, защото там няма никакво съображение някой да се оплаква от насила. Като образец той уточни лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се имунизират против Хепатит Б, тъй като по този начин пазят близките.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР