Снимка БулфотоПреди по-малко от две години обявихме голям набор от

...
Снимка БулфотоПреди по-малко от две години обявихме голям набор от
Коментари Харесай

Мария Габриел: Новият регламент за киберсигурността влиза в сила утре

Снимка Булфото

Преди по-малко от две години обявихме огромен набор от ограничения за подсилване на качествата на Европейски Съюз за противопоставяне на киберзаплахите. Утре ще влезе в действие новият правилник за киберсигурността, който е крайъгълният камък в тази сфера. Това разгласи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел на конференция в Европейската комисия в Брюксел, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия, написа вести.бг.

 

Регламентът включва нов, непрекъснат мандат с разширени пълномощия и запаси на Европейската организация за киберсигурност ENISA. Целта е тя да обезпечава по-добра поддръжка на страните членки за справяне с хакерските атаки. В същото време, новата европейска рамка за узаконяване на артикули и услуги ще ускори киберсигурността на онлайн услугите и устройствата. „ Тези нови правила на Европейски Съюз за узаконяване ще оказват помощ на потребителите да ревизират авансово на какво равнище на сигурност дава отговор даден артикул във връзка с киберзаплахите и по този начин да създадат осведомен избор. Що се отнася до предприятията, рамката за узаконяване ще им даде опция да сертифицират своите артикули и услуги единствено един път и да получат удостоверения, годни в целия Европейски Съюз. Така ще понижат значително времето и разноските за приемане на тези документи. Рамката за узаконяване ще ускори устойчивостта и конкурентоспособността на единния пазар в региона на киберсигурността “, заяви Мария Габриел.  

Следващите седмици Европейската комисия ще насочи покана към всички заинтригувани страни за основаването на експертна група за узаконяване. Също по този начин ще започват съвещания за правенето на работна стратегия на Европейски Съюз, в която ще бъдат избрани целите във връзка с узаконяването за идващите години.

„ Наред с новия закон за киберсигурността, продължаваме да работим за приемането на предлагането ни за основаване на Европейски експертен център за киберсигурност. Политическо съглашение до края на октомври е допустимо. Подобряването на киберсигурността в Европа и повишението на доверието на жителите и предприятията в цифровото общество са измежду главните ни цели “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР