Снимка БулфотоПреди да започнем разговора за присъединяването към еврозоната, е

...
Снимка БулфотоПреди да започнем разговора за присъединяването към еврозоната, е
Коментари Харесай

Калин Христов, БНБ: Трябва да се готвим за следващия негативен икономически цикъл

Снимка Булфото

Преди да стартираме диалога за присъединението към еврозоната, е добре да погледнем какво е положението ѝ сега. Заради обвързаността на курса на българския лев с еврото протичащото се там непосредствено се придвижва в българската стопанска система, безапелационен е подуправителят на Българска народна банка Калин Христов. В края на годината Европейската централна банка ще завърши политиката по наливане на пари в стопанската система посредством изкупуване на активи - така наречен " количествени удобства ". Също по този начин лятото на идната година най-вероятно ще има нарастване на лихвените проценти. Като цяло тази политика на съществени тласъци дава резултат, заяви БНР.

" След този тласък ние видяхме възстановяване на икономическата интензивност в цялата еврозона. То е навсякъде, даже в страни от периферията със мощни структурни проблеми като Италия, като Португалия, които също растяха, само че с по-бавни темпове. Това е аргументът, че приливът повдига всички лодки, даже пробитите. Основният въпрос е дали това е движено напълно от паричния тласък или от структурни усъвършенствания ", разяснява Христов. 

Между другото, знаете ли, че има две страни, които не са прекарали две години във валутно-обменния механизъм ERM II - Гърция и Италия. Именно поради протичащото се в тях - за нас разпоредбите са изменени.

" Ние сме приели към единния контролен механизъм, за да можем да се присъединим към ERM, само че изискването, което сме приели, е двата процеса да станат по едно и също време в еднакъв миг от времето. Ако след прекосяването на оценката на ЕЦБ за подготвеност на присъединение на страната към единния контролен механизъм ние нямаме положително решение за ERM, нито един от двата процеса няма да тръгне ", сподели Калин Христов.

Именно поради това от Европейската централна банка започнаха инспекция на качеството на активите и стрес - проби на шест банки в България.

" Не би трябвало да се чака банките да са доста сюрпризирани от това, което ще се състои по време на стрес тестванията ", сподели банкерът. Той добави, че банките отвън обсега на инспекциите механически имат " конкурентно преимущество ", тъй като ще продължат да насочват ресурса си към кредитиране. 

Като цяло сега кредитирането пораства с доста бързи темпове, а стопанската система към този момент е под върховата си форма, което значи, че би трябвало да се подготвим за идващия отрицателен стопански цикъл. За банките това естествено значи по-високи лихви по заемите и депозитите и повече необслужвани заеми. Затова и от Българска народна банка чакат повече хранителни запаси на банките.

" Добре е да провизираме в този момент, с взор към идващия цикъл, в сравнение с единствено да се радваме на огромните облаги ", сподели Христов. 

Какво значи това за потребителите - идни по-високи лихви и по-сериозни компликации за обслужване на отговорностите, което може да се назова:

" Политико-икономическият риск от преместването на лихвени проценти върху потребителите, които са и гласоподаватели. Това е един риск, който би трябвало да се мисли и ръководи занапред ", акцентира подуправителят на Българска народна банка. 

Председателят на асоциацията на комерсиалните банки Петър Андронов също предизвести, че последователно ще стартира стягане на изискванията за кредитиране.

Конкуренцията сред банките и високите равнища на ликвидност сега от време на време ги карат да бъдат неразумни:

" Клиент на една банка, който е получил заем за мобилен телефон, си го купува и самоуверено погасява заема за 3 месеца. Автоматично системите подсказват, че той може да поеме по-голям заем. Предлагат му се на другия ден 70 000 лв. потребителски заем. Той гордо ми оповестява, че може да ги употребява за още едно жилище някъде. Не първо, не главно жилище, което е належащо, а жилище, с което да спекулира, тъй като щял да получи елементарен заем, да си купи това жилище, да добави нещо и да печели от наеми. Когато склонността на хората да спекулират бъде подхранена от банките и стигне до размери, в които получават елементарно пари и влагат в нещо, което не им е от първа нужда, то вниманието ни би трябвало да се увеличи и да заобикаляме прекомерната демократичност в кредитните стандарти. "  

Андронов е безапелационен, че следва неподходящ стопански цикъл.

" Може преди да сме получили лихвеното лекарство от ЕЦБ, да се окажем още веднъж със съществени несъответствия, които ще би трябвало да се поправят през идващите години. "  

Което неизбежно ще има и своя отрицателен резултат върху потребителите, добави той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР