Снимка БулфотоПо време на посещението си в Гърция турският президент

...
Снимка БулфотоПо време на посещението си в Гърция турският президент
Коментари Харесай

Ердоган дава за пример Борисов за мир и разбирателство

Снимка Булфото

По време на визитата си в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде за образец за съгласие на малцинствата премиера Бойко Борисов. В изказването си Ердоган подчертава на ситуацията на мюсюлманската общественост, чиито права по думите му редовно се нарушават, написа Пик.

Като образец той уточни това, че Атина не разрешава на определените от общността мюфтии да извършват отговорностите си, а на тяхно място назначава определени от държавното управление мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и по тази причина, че години наред се отсрочва строителството на джамия в Атина.

На това място от изявлението си Ердоган уточни за образец разбирателството с българския министър ръководител Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

" В Турция нямаме проблеми във връзка с християнските храмове. Българската православна общественост в Истанбул има една неповторима черква, известна като Желязната черква, която се намира близо до Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 година дружно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено дружно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се опасяваме от религиозните свободи, в противен случай, почитаме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се опасяват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате дружно да разгадаем проблемите на малцинството в Западна Тракия ", съобщи Ердоган.

В първия ден от визитата си в Атина Ердоган съумя да направи политически скандал, като разгласи, че Лозанският контракт е стар и изиска проверката му. 

" Лозанският контракт (24 юли 1923 г.) не е съглашение единствено сред Турция и Гърция, а обгръща 11 страни, сред които са България, Англия, Франция, даже Япония попада там. В подобен случай единствено Егея ли включва то? Не включва ли и правата на малцинството в Западна Тракия. Към момента там живее 150-хилядно малцинство от мюсюлмани, турци, помаци. Техните права би трябвало да бъдат предпазени от гръцкото държавно управление, за което настояваме ", сподели Ердоган.

Гръцкият президент Павлопулос и министър председателят Алексис Ципрас изрично и обществено се оповестиха освен срещу инспектиране на Лозанския контракт, само че даже и срещу концепцията той да бъде предмет на диспути. 

Това хвърли ужас измежду гръцките водачи и засенчи първия ден от визитата.

Атмосферата беше подсилена от рецензиите на Ердоган към гръцкото правораздаване, че към момента не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, забъркани в осуетения опит за прелом.

Социалните медии в Турция се задръстиха от насмешки във връзка с гръцкия президент Павлопулос, който на конференцията с Ердоган пред камерите изглеждаше много обезпокоен, за разлика от госта Ердоган, който доминираше със самочувствието си.

" Като осъдено дете, което ще желае работа от Ердоган ", оповестиха част от потребителите в обществените медии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР