Снимка: БулфотоПо предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица

...
Снимка: БулфотоПо предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица
Коментари Харесай

НСИ огласи новата средна брутна заплата

Снимка: Булфото

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на юни 2019 година нарастват с 33.9 хиляди, или с 1.5%, по отношение на края на март 2019 година, като доближават 2.35 милиона, оповестиха от Националната статистика, написа Блиц.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 28.4%, „ Операции с недвижими парцели “ - със 7.9%, и в „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 3.6%. 

Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в активност „ Образование “ - с 2.4%.

В структурата на наетите лица по стопански дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - надлежно 21.3 и 17.0%.

В края на юни 2019 година спрямо края на юни 2018 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение понижават с 3.0 хиляди, или с 0.1%.

Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Преработваща индустрия “ - с 13.0 хиляди, „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 2.8 хиляди, и „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 2.6 хиляди, а най-голямо нарастване - в „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 6.0 хиляди.

В процентно изражение понижението е най-значително в икономическите действия „ Добивна индустрия “ и „ Други действия “ - надлежно с 5.0 и 4.9%, а най-голямо нарастване е записано в „ Операции с недвижими парцели “ - с 5.0%.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2019 година е 1 281 лева, за май - 1 246 лева, и за юни - 1 253 лв..

През второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 260 лева и нараства по отношение на първото тримесечие на 2019 година с 4.3%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - с 9.1%, и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Образование “ - по 7.3%.

През второто тримесечие на 2019 година междинната месечна работна заплата нараства с 12.0% спрямо второто тримесечие на 2018 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Други действия “ - със 17.3%, „ Операции с недвижими парцели “ - с 16.5%, и „ Образование “ - с 15.5%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през второто тримесечие на 2019 година са:

• „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения “ - 3 053 лв.
• „ Финансови и застрахователни действия “ - 2 174 лв.
• „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 2 048 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:
• „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 782 лв.
• „ Други действия “ - 924 лв.
• „ Строителство “ - 974 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2019 година в публичния бранш нараства с 11.0%, а в частния - с 12.4%.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР