снимка БулфотоПо повод постъпили запитвания относно таксата за достъп до

...
снимка БулфотоПо повод постъпили запитвания относно таксата за достъп до
Коментари Харесай

От Министерството на туризма с уточнение относно таксата за достъп до плажове в к.к. Русалка

снимка Булфото

По мотив постъпили запитвания по отношение на таксата за достъп до плажове в к.к. Русалка пресцентъра на Министерството на туризма осведоми:

Съгласно административно-наказателните пълномощия на министъра на туризма, планувани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), тази година беше формирано наказателно разпореждане против Ваканционно населено място „ Русалка “ за открито през 2019 година нарушаване - ограничение на свободния и безвъзмезден достъп на жителите до плажове „ Русалка – бейби плаж “, „ Русалка - централен “ и „ Русалка - каяк “. За достигането до тях съгласно кадастралната карта следва да се премине през аграрен парцел с идентификатор № 65543.31.92  – частна държавна благосъстоятелност. Върху нея сдружението беше разположило нелегално контролно-пропускателен пункт с преграда и от него събираше съответните такси. Издаденото наказателно разпореждане беше обжалвано от сдружението, като към сегашния миг пред Районния съд в Каварна има формирано висящо дело № 95/2020 година

От своя страна община Каварна предприе дейности по унищожаване на преместваемия обект, като за задачата беше издадена заповед № 389 от 29.05.2020г. на кмета на общината. Дружеството също я апелира и по нея има висящо административно дело № 303/2020 година пред Административния съд в Добрич.

Тази година длъжностни лица от дирекция „ Управление на морските плажове “ направиха инспекция, на която беше открито, че на някои от изброените неохраняеми плажове има сложени плажни такъми, също включени за прилагане след възнаграждение на такса от 6 лева съгласно табела в комплекса. Тази такса към този момент се събира не от пропускателния пункт, а в постройка, явяваща се рецепция на Ваканционното населено място и намираща се към този момент в различен парцел. При влизане в комплекса, без значение дали пешком или с транспортно средство, чиновник на селището указва къде да се заплати таксата, като при отвод от възнаграждение, комплексът следва да бъде изоставен. Установено е и, че пропускателният пункт е преместен с няколко метра по-навътре по отношение на ситуацията си от предходната година. Основанието за възнаграждение на такса от 6 лева е променено, като съгласно поставената табела тя се събира за прилагане на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за използването на плажни такъми, макар че плажовете са неохраняеми.

Достъпът до морските плажове следва да бъде очакван в устройствените проекти според член 14 от ЗУЧК, което е в пълномощията на кмета на община Каварна.

До осъществените инспекции от страна на прокуратурата и община Каварна се стигна след сигнал на министъра на туризма през 2019 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР