Снимка БулфотоПървата констатация е, че Механизмът работи. По-важното е, че

...
Снимка БулфотоПървата констатация е, че Механизмът работи. По-важното е, че
Коментари Харесай

Отпадналите от училище намалели четворно за две години

Снимка Булфото

Първата констатация е, че Механизмът работи. По-важното е, че от изключително мероприятие, стартирало малко или доста " на мускули ", той се трансформира в рутина, в най-хубавия смисъл на думата. Няма по какъв начин този резултат да бъде реализиран единствено и само на база на усилието на Министерството на образованието и науката. За тази цел е належащо да се мобилзират още обществени служащи, служители на реда, чиновници на локалната власт, посредници и т.н. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване на деца и възпитаници в просветителната система, съобщи кореспондент на  Novini.bg .

Това се случва не като кампанийно мероприятие и освен преди началото на образователната година. За последните две години, откогато Механизмът е стартирал, са върнати общо 40 029 деца и възпитаници, които останаха в просветителната система. Специално за образователната 2018/2019 година нови 19 077 деца и възпитаници са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там досега. Броят на новоотпадналите за тази образователна година е намалял три пъти и за първи път бележи забележителен спад - 5200 деца и възпитаници, заяви той.

Като база за съпоставяне, за образователната 2017/2018 година броят на отпадналите е бил 14 058. За образователната 2016/2017 броят на отпадналите е бил 20 092. В съпоставяне с образователната 2016/2017 година броят на отпадналите е намалял четири пъти, акцентира вицепремиерът.

Освен всичко друго имаме публичен резултат, имаме наклонност, имаме чувство, че страната е решителна в тези си старания, добави той.

Работата продължава, като стремежът ни е тя да бъде по-ефективнаа. Затова през днешния ден обсъждахме ограничения за още по-добра институционална съгласуваност. Ключът на това упражнение е всички да работим дружно. Няма по какъв начин това да се прави единствено от учители, шефове, всички в системата на образованието – товатрябва да се прави от всички. Без полиция, без обществения служащ, без служителя на локалната власт, без психолози, без посредници това няма по какъв начин да се случи. Необходими са още старания във връзка с директен информативен продан, с цел да се знае къде е детето, когато не е в учебно заведение, уточни вицепремиерът.

Основното обучение би трябвало да бъде наложително по Конституция, както е било в Търновската конституция. Мисля, че член 53 трябва да бъде редактиран и главното обучение да е наложително. Това сигурно би дало по-голяма мощ на всички институции при работата по Механизма, съобщи Дончев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР