Снимка: БулфотоПарламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените

...
Снимка: БулфотоПарламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха възможността армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на...

Снимка: Булфото

Парламентът одобри промени в Закона за защитата и въоръжените сили на второ четене, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Депутатите отхвърлиха опцията въоръжените сили да могат да извършват задания по оказване на помощ на държавните органи при противопоставяне на закани с изключително висока степен на социална заплаха.

Първоначалният текст даваше такава опция, само че сред двете четения, бе препоръчано текстът да отпадне. Народните представители образуваха Съвместно командване на специфичните интервенции (СКСО). Сформирането на такова командване се обуславя от поетите задължения към Алианса и от нуждата от потреблението на силите за специфични интервенции за мирновременните задания, изпълнявани в отговор на актуалните опасности и закани пред националната сигурност на страната.

С приемането на законодателните промени ще се регламентират функционалностите на СКСО по асортимент, подготовка на персонален състав и формирования, обмисляне, съгласуване, обезпечаване на взаимоотношението и централизираното осъществяване, командване и ръководство на цялостния набор от специфични интервенции независимо, в състава на взаимни сили и във взаимоотношение с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност. Със законопроекта се дефинира йерархически мястото на СКСО на оперативно равнище и неговото директно послушание на началника на защитата. Между първо и второ четене бе постъпило предложение от ПГ на ГЕРБ, обвързвано с политизирането на бранша.

Съгласно дефинитивно признатите текстове пространствата, предоставени от Министерство на защитата, се употребяват съгласно тяхното предопределение и единствено за реализиране на общественополезна патриотична активност. Отдадените чартърен пространства не може да се употребяват отвън предназначението им, да се дават и да се употребяват взаимно по контракт с трети лица.Деница КИТАНОВАОще военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР