Снимка БулфотоПарламентът прие окончателни промени в Закона за задължителното депозиране

...
Снимка БулфотоПарламентът прие окончателни промени в Закона за задължителното депозиране
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в медийния закон

Снимка Булфото

Парламентът одобри дефинитивни промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, импортирани от Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ПГ на Движение за права и свободи, написа Блиц.

 

Към наименованието на закона беше добавено и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Депутатите взеха решение доставчиците на медийни услуги (вестници, списания, онлайн медии, осведомителни организации, радиа и телевизии) годишно да подават в Министерството на културата декларация, която разпознава действителния им притежател.

В декларацията ще се упоменава дали притежателят заема обществена служба, както и всяко получено финансиране през миналата година. Доставчиците на медийни услуги ще би трябвало да показват и всички подписани контракти с държавни или локални органи и с политически партии, и тяхната стойност. Действителният притежател ще се упоменава и на интернет страницата на медията. Измененията се отнасят и за разпространителите на периодически печатни творби, които също ще би трябвало да разпознават притежателите си в декларация, гласят измененията в закона, осведоми " Фокус ".

Ако едно лице употребява повече от 1/3 от обектите за продажба в страната, Министерството на културата ще уведомява Комисията за защита на конкуренцията. Глобата за непопълване на заявления ще бъде от 10 до 15 хиляди лв., а при наново нарушение- от 20 до 30 хиляди лв.. Актовете за нарушаване ще се сформират от длъжностни лица в Министерството на културата, а когато нарушителят не може да се откри ще се търси съдействието на Министерство на вътрешните работи.

Министерството на културата ще сътвори и ще поддържа обществен указател на доставчиците на медийни услуги и на разпространителите на периодически печатни творби. Министерството би трябвало да сътвори регистъра в едногодишен период след влизането в действие на закона.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР