Снимка БулфотоПарламентът одобри мораториума върху заплащането на нови лекарства от

...
Снимка БулфотоПарламентът одобри мораториума върху заплащането на нови лекарства от
Коментари Харесай

Окончателно: Здравната каса няма да плаща на нови болници и за нови клинични пътеки през 2018 г.

Снимка Булфото

Парламентът утвърди мораториума върху заплащането на нови медикаменти от здравната каса макар митингите от страна на опозицията. Депутатите гласоподават на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, написа Флагман.бг.

Бе призната и добавката, препоръчана в комисията, че разпоредбата няма да се ползва за генерични медикаменти и за продуктите по член 29 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

От опозицията се пробваха да убедят болшинството да промени желанията си. Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова обаче опонира, че това ще важи единствено за 2018 година и че задачата е нещата да влязат под надзор.

Целта е да се заплаща за лечебен резултат, а не за диагноза или за обособена молекула, изясни Дариткова.
Тя акцентира, че има екстензивен растеж на разноските за новаторски медикаменти, което е за сметка на универсалния достъп до лекуване на болните.

Според депутати обаче мярката ще изпрати тежко болните пациенти на лекуване в чужбина, за което НЗОК отново ще би трябвало да покрива разноските за новаторско лекуване и което ще коства доста повече.

В последна сметка мораториумът бе признат със 115 гласа „ за ”, 82 „ срещу ” и 7 „ въздържал се ”.

Депутатите утвърдиха и още един мораториум. Болници, получили позволение за действия през 2018 година, няма да могат да подписват контракти с НЗОК през новата година. Освен  това и НЗОК няма да може да подписва контракти или спомагателни съглашения със съществуващите лечебни заведения за действия по нови клинични пътеки, клинични процедури и така нататък

Бе признато изключението, препоръчано от Даниела Дариткова на второ четене - контракти ще могат да се подписват за клинични пътеки, които досега не са изпълнявани на територията на съответната Регионална здравно-осигурителна каса.

Депутатите удължиха работното си време до 23 ч. Очаква се по-късно да стартира гласуването на държавния бюджет за 2018 г. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР