снимка БулфотоОт понеделник може да започне да се кандидатства за

...
снимка БулфотоОт понеделник може да започне да се кандидатства за
Коментари Харесай

Започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

снимка Булфото

От понеделник може да стартира да се кандидатства за номата мярка, която допуска 24 лв. дневно. Тя е за служащи, които са в неплатен отпуск поради пандемията и новото отчасти затваряне на бизнеса. Служителите, би трябвало да пуснат заявление до работодателя си, а той до Bюрото по труда. Парите ще бъдат получени по банков път до 5 дни, съобщи Нова тв.

Тревогата в бизнеса, обаче остава! Големите работодатели у нас оповестиха ограниченията, като закъснели и упорстват за нови промени! От една страна финансова помощ за предприятията и бизнесите, които са наложително затворени, от друга - служащите да получават 80 % от заплатата си, а не 24 лв. дневно за всички.

Освен притежател на заведение Светослав е и единственият му чиновник. 10-часовият му работен ден минава зад бара, само че има задачата и да се самоосигурява. За това и не се надява на 24 лв. дневно помощ от страната.

„ Говори се за милиард лв., които ще бъдат отпуснати в интерес на бизнеса, само че най-малкият бизнес не получава нищо. Ако сам си работиш, за себе си, не получаваш нищо. Глас в пустиня, седиш, чакаш, нищо не правиш. Разходите си вървят - наеми, ток, заплата, осигуровки, интернет, телевизия, сот, стерилизация ”, споделя той.

Мерките напролет са принудили Светослав да затвори едното си заведение. Сега се тормози, че ще се случи същото и с другото.

„ Н акараха ни да разредим масите, да изнесем маси, да разчистим – да може да се случи нещо. Не, не се случи. Затвориха кафенетата. В тази зала не може да се пие кафе, законът не позволява. Но пред кварталния магазин на масичката може да се пие и бира ”, сподели още той.

Според него новата помощ с изключение на недостъпна за всички, е и незадоволителна. По-високо обезщетение за чиновниците си ще изиска и бизнесът. И то още от декември. Идеята е поддръжката да е самостоятелна – 80 % от заплатата на служителя.

„ Ако е в насилствен престой, не по виновност на работодателя, страната да го компенсира с 80% от брутната му заплата. Компенсирането всички по равно и то на равнище минимална работна заплата е несъмнено незаслужено ”, счита ръководител на АИКБ Васил Велев.

Работодателите дефинират мерките  като закъснели. И настояха да има директна помощ и за затворените компании.  Нова помощ за затворения бизнес анонсира в петък и вицепремиерът Томислав Дончев. Подкрепата ще е  обвързана с оборота. Дизайнът й ще стане явен до дни, а от в този момент е ясно, че тя ще е за най-малко 170 млн.лева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР