Снимка БулфотоОт няколко дни България се намира в състояние на

...
Снимка БулфотоОт няколко дни България се намира в състояние на
Коментари Харесай

Прилича на преврат: Какво се случва в България

Снимка Булфото

От няколко дни България се намира в положение на сполучливо извършен прелом. И това е единствено началото, твърди проф. Евгений Дайнов пред dw.com.

Ето причините му:

От историята знаем, че откакто се организира държавен прелом, доста бързо се открива показателен произвол. Той се популяризира като горски пожар, защото всеки, който е взел участие в преврата - както и всеки, който желае да убеди останалите, че е взел участие - започва да тъпче някого, с цел да покаже, че е измежду новите господари. Буквално за дни изчезват последните останки от правда и обикновено възпитание. От няколко дни България като че ли се намира точно в такова състояние - състоянието на сполучливо извършен прелом против конституционно открития държавен ред.

Новият ред

Демонстративното тъпчене на законовия ред стана видно преди дни в неуместното съвещание на „ профилирания ” (като придатък на прокуратурата) углавен съд във връзка делото против Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Първият издава две от шепата самостоятелни издания, а вторият е изтъкнат опозиционер на ГЕРБ. И ето, че водещата делото съдийка ненадейно взема решение, че ѝ е писнало, зачертава очевидците на отбраната и афишира делото за завършено.

Единият от подсъдимите е обвинен за изявления по време на разискване, на което е бил поканен. А това, несъмнено, значи, че и аз мога да бъда задържан и наказан за всяко мое изявление на всяка допустима конференция. Посланието е ясно: не мърдайте, изпълнявайте. А законът към този момент няма думата, тъй като е погубен. Всеки може да бъде затворен за всичко, когато и да е. Както при Сталин разстрелват по обвиняване за „ желание за прокопаване на тунел от Бомбай до Калкута ”.

Проведеният в България прелом обаче не е политико-идеологически - тук става дума за крадене. Всичко се случва точно в името на краденето, а не на някакви огромни хрумвания. Това проличава от още едно правосъдно дело, този път против компанията на Гебрев " Емко ". Случаят е индикативен. ДАНС твърди, че една инвестиция в " Емко "  е подозрителна. Фирмата показва на съда документи, доказващи противоположното. Но документите изчезват. И знаейки, че има изчезнали документи, съдът отсъжда срещу " Емко "  поради неналичието на документи...

Вижте, доста е елементарно. Ти си съд. Някой ти праща документи за прецизност. Ти обаче изгаряш документите. И осъждаш индивида. Или като при Прокопиев и Трайков: обвиняваш някакви хора за нещо, те вадят очевидци, че са почтени, ти обаче казваш, че си доста изтощен, не допускаш очевидците и осъждаш хората измежду нощ. Тази система към този момент беше тествана в тази ситуация с Иванчева.

Но това беше през вчерашния ден. Днес съдилищата на властта към този момент даже не си дават труда да се занимават с доказателства и със очевидци. Щом държавният орган е споделил, че си отговорен - виновен си. В страни като Китай това е ежедневие, защото там правната теория звучи по този начин: „ Съдът ползва политиката на Партията ”. Ние обаче сме в Европа и доскоро доктрината беше напълно друга. А именно: съдът ползва правото, облечено в закони, при настояща хипотеза за невиновност на обвинения. Но днес към този момент ни сервират китайска реалност. Защото в това време се случи прелом.

Къщичката на Конституцията беше минирана години наред. После мините бяха взривени, а конституционният ред бе редуциран до руини, подлежащи на разграбване. Премиерът Борисов не нахлува да завладява руините на Конституцията, а прави странни пируети на входа. Нахлу обаче Иван Гешев, с подковани ботуши и следван от забележими, полу-видими и напълно невидими съдружници и другари. Затова точно съдилищата са сега най-видимата сцена, на която демонстративно се унищожават останките от конституционния ред и бързо се наливат основите на новия ред на произвола.

Това е единствено началото

Заради всичко това можем да се притесняваме, че всеки ден от ден на ден хора, облечени във власт, ще показват своята безотговорност, ще мачкат и тормозят, с цел да стане ясно, че и те са измежду спечелилите в преврата. Всеки български жител ще усети това ново състояние на личния си тил. Няма да има нито един подминат, защото мераклиите да потвърждават себе си посредством налагането на произвол се роят в геометрична градация.

Превратът е реалност. България към този момент не е конституционна република. Замислете се как се случи това, когато в околните дни и седмици ударят вас или ваш непосредствен. Това вече наподобява изцяло неизбежно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР