снимка: БулфотоОт години се говори за ремонт на язовирите. След

...
снимка: БулфотоОт години се говори за ремонт на язовирите. След
Коментари Харесай

Медиапул: Преди две години държавата отпусна 500 млн. лв. за язовирите. Нито един не е оправен

снимка: Булфото

От години се приказва за ремонт на язовирите. След няколко следващи огромни наводнения това стана водеща тематика в новините. Оказва се, че още преди две години са отпуснати 500 мл. лева за ремонт на оборудванията. Ето какво е свършено:

За повече от две години  страна та към момента не е  ремонт ирала нито един от 418-те рискови язовира.

За техния  ремонт  през лятото на 2018 година бяха отпуснати над 500 млн. лева и беше основано особено държавно дружество - " Управление и стопанисване на язовири ", което е на послушание на Министерството на  стопанска система та. За основаването на компанията настрана бяха отпуснати още 12 млн. лева, пише .

Към момента са открити  строителни площадки  на 82 язовира, чийто  ремонт  ще коства над 195 млн. лева, сподели министърът на  стопанска система та  Лъчезар Борисов  пред бТВ. За съпоставяне при започване на годината се работеше едвам на 7 обекта.

По думите му експертният съвет е одобрил  ремонт а на общо 204 от рисковите язовири, който ще коства общо 350 млн. лева Само за проектирането на строително- ремонт ните действия ще отидат 11.5 млн. лева, каза  Лъчезар Борисов .

Той уточни, че от два от язовирите - " Бели Искър " и " Огняново " край София са трансферирани за ръководство и  ремонт  на ВиК холдинга с решение на държавното управление. Отделно Министерството на  стопанска система та е превело над 10 млн. лева на Столична община, с цел да построи реверсивна връзка за обезпечаване на аварийно водоснабдяване на София.

Министърът на стопанската система не уточни каква част от отпуснатите от държавния бюджет 500 млн. лева към този момент са усвоени. Той не разяснява и метода, по който се изразходват парите, най-вероятно тъй като това става по схемата " Автомагистрали ".

При язовирите схемата се реализира посредством държавното сдружение " Монтажи ", което е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), а тя пък на послушание на Министерството на  стопанска система та. След това по неразбираем принцип " Монтажи " превъзлага строителните действия на външни реализатори.

" Монтажи " осъществи и плана за към 30 млн. лева за обезпечаване на аварийното водоподаване на Перник по време на миналогодишната водна рецесия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР