снимка: БулфотоОт години се говори за ремонт на язовирите. След

снимка: БулфотоОт години се говори за ремонт на язовирите. След ...

Медиапул: Преди две години държавата отпусна 500 млн. лв. за язовирите. Нито един не е оправен.снимка: Булфото

От години се говори за ремонт на язовирите. След няколко поредни големи наводнения това стана водеща тема в новините. Оказва се, че още преди две години са отпуснати 500 мл. лв. за ремонт на съоръженията. Ето какво е свършено:

За повече от две години държавата все още не е ремонтирала нито един от 418-те опасни язовира.

За техния ремонт през лятото на 2018 г. бяха отпуснати над 500 млн. лв. и беше създадено специално държавно предприятие - "Управление и стопанисване на язовири" , което е на подчинение на Министерството на икономиката. За създаването на компанията отделно бяха отпуснати още 12 млн. лв., пише .

Към момента са открити строителни площадки на 82 язовира, чийто ремонт ще струва над 195 млн. лв., каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ. За сравнение в началото на годината се работеше едва на 7 обекта.

По думите му експертният съвет е одобрил ремонта на общо 204 от опасните язовири, който ще струва общо 350 млн. лв. Само за проектирането на строително-ремонтните дейности ще отидат 11.5 млн. лв., каза Лъчезар Борисов.

Той посочи, че от два от язовирите - "Бели Искър" и "Огняново" край София са прехвърлени за управление и ремонт на ВиК холдинга с решение на правителството. Отделно Министерството на икономиката е превело над 10 млн. лв. на Столична община, за да изгради реверсивна връзка за осигуряване на резервно водоснабдяване на София.

Министърът на икономиката не посочи каква част от отпуснатите от държавния бюджет 500 млн. лв. вече са усвоени. Той не коментира и начина, по който се изразходват парите, най-вероятно защото това става по схемата "Автомагистрали".

При язовирите схемата се осъществява чрез държавното дружество "Монтажи", което е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), а тя пък на подчинение на Министерството на икономиката. След това по неясен принцип "Монтажи" превъзлага строителните дейности на външни изпълнители.

"Монтажи" осъществи и проекта за около 30 млн. лв. за осигуряване на резервното водоподаване на Перник по време на миналогодишната водна криза.

Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в -  .

Прочети тук -

Източник: petel.bg