Снимка БулфотоОт години има сигнали за намаляващата популация на насекомите

...
Снимка БулфотоОт години има сигнали за намаляващата популация на насекомите
Коментари Харесай

Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

Снимка Булфото

От години има сигнали за намаляващата популация на насекомите по света, само че хората не проумяваха добре мащабите на евентуално “катастрофалната ” рецесия — до момента.

Първият световен теоретичен обзор на спада в популацията от инсекти бе оповестен тази седмица в журнала Biological Conservation и резултатите са “шокиращи, ” съгласно неговите създатели, написа Profit.bg.

Над 40% от типовете инсекти понижават, а една трета са застрашени от изгубване, съгласно заключенията на изследването, в което са оценени 73 исторически отчета за популацията на насекомите.

Общият брой на насекомите понижава с 2.5% годишно, съгласно създателите на изследването. Ако спадът продължи с тези темпове, насекомите може да изчезнат от лицето на Земята в границите на век.

“Случва се доста бързо. В рамките на 10 години ще имаме с една четвърт по-малко инсекти, след 50 години единствено половината ще са останали, а след 100 години няма да има никакви инсекти, ” споделя съавторът на изследването Франсиско Санчес-Байо, екобиолог в Университета на Сидни, Австралия, пред The Guardian.

“Ако загубите на типове инсекти не могат да бъдат спрени, това ще има пагубни последствия, както за екосистемите на планетата, по този начин и за оцеляването на човечеството, ” прибавя Санчес-Байо.

Учени предизвестяват, че сега е в ход породено от индивида шесто всеобщо изгубване. Гръбначните типове, както на сушата, по този начин и във водата, са сложени под опасност в международен мащаб, поради човешките действия.

Според новия обзор обаче, делът на насекомите, които понижават, сега е два пъти по-голям, спрямо този при гръбначните, а темпът на изгубване е осем пъти по-бърз от този при бозайниците, птиците и влечугите.

Насекомите играят извънредно значима роля в екосистемите на Земята. Те са хранителен източник за доста животни, играят съществена роля в опрашването и рециклират хранителни субстанции назад в почвата.

В обява на New York Times от ноември за възможен “апокалипсис при насекомите ” учени бяха помолени да си показват света без инсекти.

Те употребяват “думи като безпорядък, срив, Армагедон, ” написа Times. ”Един етимолог разказва свят без цветя с тихи гори, свят с тор и остарели листа и гниещи трупове, които се натрупат в градовете, свят " на разложение и ерозия и загуби, които ще се разпространят из екосистемите. ”

Според новия теоретичен обзор, загубата на местообитания заради интензивното земеделие е главният фактор за намаляването на популацията на насекомите. Употребата на пестициди, климатичните промени и инвазивните типове също са посочени като обилни аргументи.

“Освен в случай че не променим метода, по който произвеждаме храни, насекомите като цяло ще тръгнат по пътя на изгубването след няколко десетилетия, ” пишат съавторите на изследването. “Последствията, които това ще има за екосистемите на планетата, са меко казано пагубни. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР