снимка: БулфотоОт днес изповядващите второто по големина по големина вероизповедание

...
снимка: БулфотоОт днес изповядващите второто по големина по големина вероизповедание
Коментари Харесай

От днес мюсюлманите започват тридневно честване на свещения Рамазан Байрам

снимка: Булфото

От през днешния ден изповядващите второто по величина по величина изповедание – мюсюлманите поставят завършек на едномесечните пости и стартират Шекер Байрам – тридневно честване на свещения Рамазан Байрам.

Рамазан Байрам е един от двата най-големи празника в исляма. Денят стартира с тържествени молебствия – намаз, ядат се сладкиши и се раздават на близки, родственици и съседи. Тази година, поради ограничаващите ограничения, наложени поради пандемията от ковид, съвсем на всички места вместо в джамиите, намазът се организира навън.

Рамазан Байрамът се назовава още Шекер Байрам, тъй като на този празник хората се черпят със сладкиши – саралия, локум, бонбони, сладки и други

По традиция първият от трите празнични дни се празнува с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си родственици, близки, другари и съседи, целуват им ръка, с което показват своето почитание към тях, предава Tvn.bg.

С този празник приключва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, в това число и вода, пази се “оруч ”. Въздържанието се постанова от религията, с цел да може всеки мохамеданин да се приближи до положението на бедните, гладните и страдащите хора.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените трудове на Корана посредством основния ангел Джебраил.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР