Снимка БулфотоОт днес Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/

...
Снимка БулфотоОт днес Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/
Коментари Харесай

БАБХ въвежда засилени мерки заради влошената обстановка с АЧС

Снимка Булфото

От през днешния ден Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ вкарва засилени ограничения за битка с заболяването " Африканска чума по свинете " /АЧС/ поради влошената конюнктура. Това разгласи на ексклузивен брифинг през днешния ден изпълнителният шеф на организацията доктор Паскал Желязков, съобщи вести.бг.

Той осведоми, че от началото на новата година е записана повишена смъртност на прасета от АЧС в единствения комплекс в Никола Козлево. Според доктор Желязков болестта е постъпила от фермата, от която се доставят животните, в Брестак. Доказано е, след осъществени проучвания там. Допълнително АЧС е записана и в село Веселиново при източнобалкански прасета, които са в непосреден контакт с дивите свине. Другите две огнища са в дребна плантация в Габровско и в два случая в Сливенско.

Най-сериозен за разпространяване на болестта остава обаче казусът с дивите прасета, акцентират от БАБХ. При изследвани към 740 диви свине, инфектирани с заболяването са 70. Според изпълнителния шеф на БАБХ следва разбор на аргументите.

" Щом има зараза в Никола Козлево, значи там има пробив ", разяснява доктор Желязков. Той позволи, че в свинекомплекса може да са влизали диви животни или гризачи - разпространители на болестта. В региона на фермата, която е наоколо до гората, са открити и доста умрели прасета, уточни той.

При отстрела на диви прасета от 5 октомври м.г., когато стартира ловът, ловните дружинки, за жалост, не са спазвали ограниченията за сигурност. Животните не са загробвани, не са взимани проби, а вместо това те са разфасовани и раздавани по къщите, осведомят от БАБХ. Това става макар изплащаните от организацията суми от 150 лв. за умъртвено животно, напомнят от БАБХ. Това, съгласно доктор Желязков, неизбежно е оказало въздействие върху разпространяването на заболяването.

Изпълнителният шеф акцентира, че от общо 40 000-те свине във фермата в Брестак, унищожени ще бъдат единствено към 5000 - майки и нерези. Останалите към 35 000 дребни свине - сукалчета, няма да бъдат умъртвявани.

Сред подхванатите от БАБХ ограничения за справяне със обстановката преди всичко се планува възбрана на придвижване на животните сред обвързваните предприятия и кланици до изясняване на точния размер на инфекцията. За задачата от на следващия ден във всеки промишлен комплекс в страната ще бъде назначен ветеринарен доктор. Там ветеринарите ще реализират държавен надзор и ще наблюдават за съблюдаване на ограниченията за биосигурност.

Освен това, ще се съберат проби от всички умрели до момента прасета в тези комплекси, след аутопсия. Ще се изследват и разболелите се сега животни за определяне на съответното заболяване. Продължава контролът на отглежданите свине " в задните дворове ", които са главен проводник на инфекцията, подчертаха от БАБХ.

Мерките включват още съществена стерилизация на всички кланици - до 1-2 дни, както и на транспортните средства, пренасящи животните сред фермите и кланиците. Там контролът ще бъде засилен, подчертаха от БАБХ.

От началото на АЧС в страната са унищожени към 140 000 животни. С тези от Никола Козлево в този момент общият брой става 165 000, плюс към 5000-те свине в Брестак, обобщиха обстановката от БАБХ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Прав
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР