снимка БулфотоОмбудсманът Диана Ковачева поиска от Топлофикация София да компенсира

...
снимка БулфотоОмбудсманът Диана Ковачева поиска от Топлофикация София да компенсира
Коментари Харесай

Омбудсманът: Компенсация за клиенти, останали дълго без топла вода

снимка Булфото

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от " Топлофикация София " да компенсира жителите, които остави без топла вода над два месеца, оповестиха от пресцентъра на интситуцията, съобщи.

Ковачева е изпратила рекомендации до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент доктор Иван Иванов и до изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД инж. Александър Александров с искане да бъдат избрани обективни обезщетения за всеки битов клиент, който е бил лишен от доставяне с гореща вода по-дълго от в началото оповестения период за ремонт на топлопреносните уреди в столичния кв. " Драгалевци “.

Тя е упорствала също КЕВР да извърши изключителна инспекция на столичната топлофикация за аргументите, довели до тежката обстановка.

Препоръките на омбудсмана са отправени по отношение на постъпилите тъжби от поданици на региона против невиждано продължителното прекъсване на топлоснабдителната услуга. Гражданите акцентират, че авансово оповестените от „ Топлофикация София “ ЕАД периоди за осъществяване на ремонтните действия и строително-монтажни работи не са спазени, като също така не е предоставена навреме информация на коя дата ще бъде възобновено подаването на гореща вода за домовете им.

" Вярвам ще се съгласите, че това дълготрайно прекъсване на горещата вода – за интервал от съвсем три месеца, е недопустимо, още повече в изискванията на пандемия и изключителна епидемиологична конюнктура в България. Започна образователната година и неналичието на тази услуга затруднява още повече фамилиите с деца “, акцентира Диана Ковачева в писмото си до ръководителя на КЕВР.

Общественият бранител напомня, че на 2 юни тази година на уеб страницата на КЕВР е била оповестена информация, съгласно която енергийният регулатор е изискал от управлението на „ Топлофикация София “ ЕАД в 3-дневен период да даде изчерпателна писмена информация по оповестения график за осъществяване на планови поправки и строително-монтажни работи през неотоплителните месеци.

Дружеството е следвало да уточни съответни данни за броя на засегнатите абонатни станции и броя на засегнатите клиенти. Комисията е изискала и информация по отношение на опциите за оптимизация на плануваните действия за оптималното им ускорение.

„ Резултатите от подхванатите от КЕВР дейности за жалост не станаха известни на обществото “, отбелязва омбудсманът и упорства в 14-дневен период ръководителят на Комисията да реши опциите да се изиска от сдружението да изплати обективни обезщетения на засегнатите жители за всеки ден забавяне на ремонтите по отношение на първичните периоди.

В рекомендацията към изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД доцент Ковачева слага също по този начин искане да бъде основана нужната организация и надзор за цялостно и качествено възобновяване на повредената в хода на реконструкцията социална инфраструктура в кв. „ Дървеница “ – зелени площи, детски площадки, улици и тротоари.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР