Снимка: БулфотоОкончателно е предложено експертите на НОИ да подпомагат хората

...
Снимка: БулфотоОкончателно е предложено експертите на НОИ да подпомагат хората
Коментари Харесай

НОИ ще подпомага хората при избора на по-благоприятен размер на пенсията

Снимка: Булфото

Окончателно е препоръчано специалистите на Национален осигурителен институт да подкрепят хората при избора по остарялата или по новата методика да се пенсионират, с цел да получат по-благоприятен размер на пенсията. За задачата е належащо бъдещите пенсионери да създадат отметка за избор в заявката, а Национален осигурителен институт ще има задължението при предоставени всички документи да пресметна кой размер на пенсията е по-добър. Това оповестиха пред публицисти шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов и ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов, написа novini.bg.

Поправката е импортирана сред първо и второ четене на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Предстои да бъде гледана в обществена комисия, след това импортирана в зала. 

Ако хората са показали с подаване на заявката за разпределяне на пенсия, че избират размерът на пенсията им да бъде избран по остарялата методика и показват нужните документи за трите най-хубави години преди 1997 година, специалистите на Национален осигурителен институт автоматизирано ще изчислят пенсията и по двете методики -както по остарялата методика,която включва трите най-хубави години преди 1997 и тези в интервала 1997 -1999 година, по този начин и по новата методика, в която влиза единствено осигурителният приход след 2000 година. Старата методика действаше до края на предходната година, новата от началото на тази година. Ще бъде изплащана по-благоприятната пенсия.
Изчисляването по двете методики няма да удължи периода на разпореждането, срокът остава до четири месеца, както е записан в КСО. 

В разпореждането хората ще видят непосредствено по-благоприятния размер на пенсията, само че който желае да се запознае и с другия размер, ще получи информация. От Национален осигурителен институт изчакват да се одобряват дефинитивно текстовете в КСО, с цел да качат смесен калкулатор, който да пресмята и по двете методики. На първо време ще бъдат качени и двата калкулатора - за пресмятане по новата и по-старата методика, по-късно и комбинираният артикул. 

В приемните на Национален осигурителен институт, в териториалните поделения, ще има специалисти на осигурителния институт, които ще коментират на жителите измененията. Предвиждат се и мобилни приемни в обитаеми места, където няма териториални поделения. Ще има и материали, които да бъдат раздавани на хората. 

От началото на 2019 година документи за пенсиониране са подали към 3800 души, като те имат право в шестмесечен период, в случай че имат предпочитание, пенсията да им да бъде изчислена и по остарялата методика.
Национален осигурителен институт има подготвеност да даде съвещания, с цел да може всички претендент -пенсионери да са осведомени за това какво им следва и кой метод за пресмятане на пенсията е по-благоприятен, добави ръководителят на обществената комисия. Адемов уточни, че се надява новата корекция да се одобри с консенсус, тъй като е в полза на кандидат-пенсионерите. 

В редакцията няма наранена догадка за хората, които са предпочели да се пенсионират по-рано, с цел да избегнат новата методика. По думите на Адемов този въпрос остава забранен, тъй като тези хора към този момент са консумирали правото си на пенсия до началото на 2019 година.

За хората, които желаят да се пенсионират по новата методика, няма да са нужни специфични отметки за избор, документи също, тъй като тях ги има в регистрите на Национален осигурителен институт. Пенсионерът непосредствено ще получи пенсия, избрана по новата методика. Според анализите на Национален осигурителен институт 60 % от хората ще получат по новата методика по-високи пенсии, напомни шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Той предвижда, че доста от бъдещите пенсионери ще предпочетат да изберат новата методика, защото не е належащо да събират всички нужни документи, които са до 1999 година. 

Приетите на първо четене промени в КСО плануват бъдещите пенсионери да могат до 1 януари 2023 година да избират по остарялата или по новата методика да се пенсионират. Старата методика включва както трите най-благоприятни години преди 1997 година, по този начин и целият приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането им.Новата включва единствено осигурителният приход след 2000 година и след 1 януари 2023 година ще работи единствено тя. 

Възможността за избор е планувана и за хората, които са подали заявление за разпределяне на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 година, както и за тези, на които към този момент е отпусната такава пенсия през същия интервал. Те ще могат в шестмесечен период да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР