снимка БулфотоОгромна част от пенсионерите у нас няма да получат

...
снимка БулфотоОгромна част от пенсионерите у нас няма да получат
Коментари Харесай

Над 900 000 пенсионери остават извън осъвременяването на доходите си от 1 юли

снимка Булфото

Огромна част от пенсионерите у нас няма да получат нарастване на пенсиите от 1 юли. Техните приходи няма да бъдат осъвременени, сочи информация на Националния застрахователен институт. Увеличението от юли ще бъде 5% съгласно швейцарското предписание, което дефинира %, еднакъв на сбора от 50% от повишаването на осигурителния приход и 50% от показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

За дребна част от тези пенсионери - 18 900 души, повода да останат без нарастване е, че действителният размер на пенсията им е лимитирана от тавана и няма накъде повече да пораства. Таванът бе повишен от 1200 на 1440 лева на 1 януари и повече няма се трансформира тази година, написа още

За множеството възрастни, оставащи без нарастване обаче - 897 100 души, повода е много по-мрачна - техните действителни пенсии са толкоз ниски, че даже с 5-те % по швейцарското предписание остават под размера на минималната пенсия у нас. Минималната пенсия също бе увеличена на 1 януари от 250 на 300 лева, заради което в този момент няма да се трансформира.

Пълното нарастване от 5% ще получат 1 092 900 пенсионери. Това е към 52% от всички 2 079 900 пенсионери у нас, демонстрира справката на Национален осигурителен институт. От тази група пенсионери 59 100 души получават пенсии, несвързани с трудова активност. Останалите получават пенсии за трудова активност с размер сред минималната пенсия и 1372 лева

71 000 възрастни ще получат нарастване от 1 юли, само че то ще е по-малко от избрания размер по швейцарското предписание. 5600 от тях в този момент получават сред 1372 и 1440 лева, т.е. с цялостното нарастване действителният размер на пенсията им надвишава максимума. Над максимума обаче имат право да получават единствено някои хора, заемали висши длъжности - президенти, вицепрезиденти, министър председатели, ръководители на Народното събрание и конституционни съдии.

Любопитна е обстановката с останалите 65 400 души, за които нарастване ще има, само че то ще е по-малко от 5%. Тези хора в този момент получават минимална пенсия, само че след нарастването действителният размер на пенсията им ще надвиши 300 лева Така за тях това може да е второ нарастване за тази година, въпреки че фактът, че действителният размер на пенсията им не е толкоз надалеч от 300 лева подсказва, че не са били от хората, за които през януари имаше 20% нарастване.

5-те % осъвременяване от 1 юли са 4 пъти по-малко нарастване от това, което ГЕРБ реши да даде на минималната пенсия, с цел да извърши предизборните си обещания отпреди 4 години. За минималната пенсия от 1 януари нарастването беше 20%, толкоз беше и за хората, които получават оптималната пенсия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР