снимка БулфотоОбщо 4721 аборта са направени по време на извънредното

...
снимка БулфотоОбщо 4721 аборта са направени по време на извънредното
Коментари Харесай

Над 4700 аборта у нас по време на извънредното положение

снимка Булфото

Общо 4721 аборта са направени по време на изключителното състояние в страната в интервала от април до юни, съобщи БГНЕС.

Най-много те са в столицата София - 739, следвана от Пловдив – 436, а на трето място се подрежда Бургас с 329 прекратени бременности. При дамите над 30-годишна възраст отпред е Бургас с връх за осъществени аборти по избор – 141 за три месеца.

Абортите при девойки под 15 години единствено за три месеца са 25, като три от тях са осъществени по избор на тийнейджърките – по една в Силистра, Стара Загора и Хасково, а 9 от процедурите са по медицински аргументи.

От всички аборти, регистрирани по време на изключителното състояние от април до юни в това число, 2618 са осъществени по избор, непринудено бременността си са изгубили 1478 дами, а лечебни аборти са осъществени на 3242 българки.

От абортите по избор 239 са осъществени на девойки сред 15 и 19-годишна възраст, като най-вече те са в София – 32, в Пазарджик – 22, в Стара Загора – 20, в Добрич – 21, и в Бургас – 15. Във Варна, Силистра, Сливен, София област и Хасково по 11 тийнейджърки до 19 години са прекъснали непринудено бременностите си.

Във възрастовата група над 30-годишна възраст са осъществени най-вече аборти от общия брой аборти по избор в страната – 1211, като за първи път в класацията Бургас е преди всичко в със 141 спирания на бременността. Според данните на Националния център за публично здраве и разбори /НЦОЗА/ за второ тримесечие на годината на второ място по най-вече аборти по избор след Бургас се подрежда София – 121, по-късно е Добрич – 90, а трети е град Пазарджик с 85 процедури.

Спонтанни аборти са създали общо 13 деца под 15 години, а по медицински аргументи са прекратени общо 12 бременности във възрастовата група до 15-годишна възраст.

Спрямо предходната година по същото време, обаче, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 година е намалял, което може да бъде обяснено с ограничавания достъп до лечебни заведения. През същия интервал на предходната година са осъществени 5338 аборта, от които 3319 са били по избор, като най-вече прекратени бременности са регистрирани в София, следвана от Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР