Снимка БулфотоОбщинското предприятие Градски транспорт ЕАД Варна е в състояние,

...
Снимка БулфотоОбщинското предприятие Градски транспорт ЕАД Варна е в състояние,
Коментари Харесай

Градският транспорт на Варна с 10 млн. лв. дългове, възможно е да спре дейност

Снимка Булфото

Общинското дружество " Градски превоз " ЕАД Варна е в положение, в което има действителна заплаха да спре да извършва предоставените му от Община Варна транспортна задача, научи Moreto.net .

Това излиза наяве от формален документ, подписан от инж. Злати Златев - шеф на сдружението, изпратен до Община Варна и Общинския съвет и адресиран в частност до кмета Иван Портних, до зам.-кмета Пейчо Пейчев, до Тодор Балаванов (председател на ОбС), до Петко Бойновски (Директор на дирекция ОСИСД при Община Варна), до Стефка Господинова (Директор на Дирекция " Финанси и Бюджет " към Община Варна).

Според цифрите в документа, настоящи към 26 ноември 2019 година, отговорностите на " Градски превоз " ЕАД Варна възлизат на близо 7,4 млн. лева

Най-големи отговорности сдружението има към Национална агенция за приходите - 4,192 млн. лева 2,177 млн.лв. са отговорностите към снабдители на горива. Към снабдители на материали и услуги сдружението има отговорности от 417 хил.лв. Към Взаимо-спомагателна каса дължи 167 хил.лв.

420 хил.лв. е остатъкът от отговорностите по съглашение с " Енерджи резултат " ЕАД.

В същия документ инж. Злати Златев официално уведомява,  " Заради горните обстоятелства огромна е вероятността " Градски превоз " ЕАД да изпадне в положение, което не разрешава да извършва предоставената му от Община Варна транспортна задача " .

В същото писмо инж. Злати Златев насочва зов да бъдат взети незабавни ограничения по обезпечаване на парични средства за погасяване отговорностите на " Градски превоз " ЕАД.

Според Злати Златев сериозното финансово положение на сдружението се дължи на обстоятелството, че паричните постъпленията от продажбата на билети автоматизираната билетна система не постъпват в сдружението, а в друга компания (ТАСРУД).

Месец и половина по-късно обаче излиза наяве, че от Община Варна надали са откликнали на формалния зов, защото отговорностите на сдружението нарастват на 10 млн. лева

В отговор на питане на Стела Николова, общински консултант от Демократична България, излиза наяве, че към 13 януари 2020 година,  отговорностите на сдружението към този момент надвишават 10 млн.лв. . Цифрите са от документ подписана от основния счетоводител на сдружението Драгомир Недялков.

Най-сериозни са отговорностите към Национална агенция за приходите - 3,67 млн.лв., към снабдители на горива - 2,43 млн. лева и към Доставчик по Компонент 9 по Интегриран градски превоз - 2,72 млн.лв.

Към снабдители на услуги и аварийни елементи отговорностите са в размер на 586 хил.лв. Задълженията към Община Варна за такса боклук и наеми са 482 хил.лв.

Без смяна са задълженията към взаимо-спомагателна каса - 161 хил.лв.

Moreto.net напомня, че още пред 2018 година стана ясно, че средствата от линиите, в които работи интегрираният превоз не влизат в " Градски превоз " а в общинското дружество ТАСРУД. Тогава бе оповестено, че не са намерили метод по какъв начин средствата да се връщат в " Градски превоз " ЕАД.

Парадоксално е, само че финансовото положение на " Градски превоз " можеше да бъде усложнено и с спомагателни суми, в случай че автоматизираната билетна система бе проработила по-рано и/или бе по-предпочитана при покупка на билети. Това демонстрират цифрите от обновения в края на годината бюджет 2019 на Община Варна.

Според актуализацията в раздел " Икономически действия и услуги ", в която попадат приходите от билети за градския превоз, има недостиг от 13,22 млн.лв. Актуализираният бюджет на въпросната функционалност възлиза на 27 728 000 лева при първична план-сметка 40 949 000 лева

По публична информация разликата сред изпълнен и плануван бюджет се дължи значително на това, че приходите от продажба на билети са траяли да се събират в общинското сдружение " Градски превоз ", а в бюджета е било заложено те да постъпват в новото дружество ТАСРУД.





Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР