Снимка БулфотоОбирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове,

...
Снимка БулфотоОбирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове,
Коментари Харесай

Монитор: Обират домовете ни чрез нова нагла схема. Плащат на майстори и чистачки за информаци

Снимка Булфото

Обирджии заплащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, с цел да им доносничат. Това разказват жертви на схемата, представени от в. „ Монитор “.

От Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обаче към този миг не са получавали сигнали за сходни способи за набиране на предварителна информация. Въпреки това органите на реда оповестяват, че има случаи, в които жители стават инцидентни доносници, когато споделят информация пред хора, които са евентуални обирджии.

Крадците се разделят най-общо на два вида, коментира Радостин Ангелов – шеф на бранша за битка с закононарушения против собствеността в Столична дирекция на вътрешните работи.

Първият са тези, които непринудено избират жилището, в което желаят да обхванат. Те нападат на инцидентен принцип, като в множеството случаи правят закононарушението в интервала от 10.00 ч. До 14.00 ч., когато жителите са на работа и домът е оставен без контрол.

Вторият вид апаши атакуват жилището или къщата в авансово определен миг от тях след дълготрайно събиране на информация за навиците и благосъстоянието на жителите. В този случай те следят дома и го избират съгласно неговия външен тип – дали има нови порти, заменена ли е дограмата, дали има климатици и дали постройката е санирана.

Под внимание крадците взимат и външния тип на жителите му. Бандитите дебнат жителите на апартамента/къщата най-често, когато те излизат за работа или се прибират в края на деня. Те следят по какъв начин са облечени, каква кола карат и с какъв брой торби се връщат от магазина. Така те могат да открият откъде могат да откраднат по-голяма сума или надлежно по-скъпи движимости.

Обирджиите набират предварителна информация, с цел да схванат дали има някой в жилището, преди да нападат. Те наблюдават за невзети писма от пощенската кутия и следят дали вечер се включват светлините в жилището, с цел да дефинират дали е обитаемо в избрания интервал.

Радостин Ангелов разяснява, че има случаи, в които бандитите наблюдават жилището, което желаят да оберат, и неговите жители в продължение на два месеца.

Крадците се възползват и от информацията, качена в обществените мрежи. Публикации, с които оповестяваме за пътуванията си, постоянно стават мотив да станем жертва на домова кражба.

Заради това служителите на реда поучават да не качваме незабавно фотоси от ваканцията си и да помолим другари или съседи да поливат цветята и да събират персоналната ни преписка. Така има късмет крадците да бъдат заблудени и да не прибегнат към дейности.

За да обхванат в жилището, обирджиите употребяват разнообразни схеми за деяние. През последните години обаче не се следят нови способи за осъществяване на сходни закононарушения, разясняват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Те обявиха, че методите за грабеж на дома, са към този момент от дълго време известни на полицията и заради дейностите на органите на реда в тази тенденция, домовите обири са намалели доста. 

Причина за това са и построените от жителите привички за предотвратяване от апашите. Често те не оставят в дома си огромно количество пари, злато и скъпи движимости, когато пътуват по време на празничните дни.

През зимния сезон крадците атакуват в светлата част на денонощието.

Те постоянно влизат в дома през оставени отворени прозорци или балконски порти и таман поради това жилищата от първия до третия етаж са най-уязвими.

Предпочитаният от тях способ за навлизане в жилището остава през главните му порти. За задачата употребяват разнообразни ключарски принадлежности, които са леснодостъпни както в онлайн магазините, по този начин и във всяка квартална железария.

Избягвайте касовите брави
Експертите поучават да се заобикаля потреблението на касови брави, защото отключването им е детска игра за обирджиите. Дори когато сме оставили ключа в бравата, това не значи, че сме по-защитени. С помощта на семпли джаджи крадците съумяват за секунди да захванат ключа и да го завъртят.

Полицаите акцентират, че е значимо да се укрепи вратата и касата на жилището, с цел да не се допусне навлизане даже и единствено при напън. Сред най-евтините способи за тази цел е монтирането на греда, резе или сюрме.

Как да заблудим апашите?
От полицията поучават да не оставяме жилището без контрол за дълъг интервал от време. При дълготрайно отсъстване от вкъщи е значимо да осигурим близки хора, които да събират персоналната ни преписка. За илюзия на крадците е целесъобразно да се оставим лампите включени, с цел да се симулира обитаемост през нощта, която да откаже обирджиите от нахлуване.

Също по този начин служителите на реда предлагат да се заобикаля качването на фотоси от пътуванията в страната и в чужбина по време на коледните и новогодишните празници.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР