Снимка: БулфотоНови правила за прием предстои да бъдат гласувани на

...
Снимка: БулфотоНови правила за прием предстои да бъдат гласувани на
Коментари Харесай

Нови правила дават предимство на деца с един родител при електронния прием в първи клас във Варна

Снимка: Булфото

Нови правила за банкет следва да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет във Варна. Една от измененията е обвързвана с това, че с изключение на деца сираци, с преимущество ще бъдат одобрявани и малчугани с един родител.

По този индикатор ще се получават 30 точки. Това беше решено през днешния ден на съвещанието на Постоянната комисия „ Наука и обучение “, съобщи кореспондент на  Радио „ Фокус “ – Варна . Допълнителни 30 точки ще бъдат давани и на малчуганите от многодетно семейство – с повече от 2 деца. В новите правила към водещия критерии, непосредственост до образователното заведение по непрекъснат или сегашен адрес, е добавена опцията в първа група автоматизирано да влизат деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници в същото учебно заведение, без значение от техния адрес.

В новата система от правила за електронен банкет в първи клас в учебните заведения на територията на община Варна за 2019/2020 година, първокласниците ще бъдат разграничени в 4 групи. В първата група са включени децата, чийто непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение не е променян най-малко от три години и деца и с братя и сестри до 12-годишна възраст, възпитаници в същото учебно заведение.

Във втората група влизат децата, които живеят в региона повече от година, само че по-малко от три години. Децата, регистрирани на адреса в прилежащия регион на учебното заведение до една година, попадат в трета група. В четвърта група са децата, които живеят отвън региона на учебното заведение. С най-големи шансове за банкет ще бъдат децата от първата група.

Когато броят на децата в избрана група е повече от местата за приема, ще се ползват спомагателни критерии със съответния брой точки. За дете с увреждания от над  50%, те са надлежно 30. Същият брой получават и децата на един или двама умряли родители, както и кръглите сираци. Други деца от фамилията над 12-годишна възраст, учащи се в учебното заведение също ще получават по 30 точки преднина, а тези, приключили подготвителна група в определеното учебно заведение – по 100 точки. Предимството на деца от многодетни фамилии също ще е  с 30 точки.

Според поредността на желанието на родителя за банкет на детето в съответното учебно заведение ще се дават от 50 до 41 точки. Настоящата Наредба за банкет в първи клас беше призната през март 2018 година. Новият текст още веднъж е съгласуван с изкисванията на Наредба №10 за организация на дейностите в учебното обучение на Министерството на образованието.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР