Снимка: БулфотоНеделно училище предстои да бъде открито и в църквата

...
Снимка: БулфотоНеделно училище предстои да бъде открито и в църквата
Коментари Харесай

Неделно училище ще бъде открито в църква „Св. Петка“ във Варна

Снимка: Булфото

Неделно учебно заведение следва да бъде намерено и в църквата „ Св. Петка “ във Варна. Това заяви в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна ръководителят на Църковното настоятелство при храма свещеноиконом Цветан Флоров.

По думите му учебното заведение ще отвори порти незабавно след приключването на ремонта. Очаква се цялостната реорганизация на фасадата да е подготвена до края на ноември. „ Ремонтът, който стартира през юли тази година, е първият от съграждането на зданието през 1906 година до момента ", изясни Цветан Флоров. Той напомни, че градежът на църквата е почнал през 1901 година, като е приключен за извънредно къс период. През 1906 година е осъществено и първото свещенодействие, а е осветлен през 1928 година. Храмът е зографисан на доста по-късен стадий – едвам през 1973 година. Ремонтът, който тече сега се реализира с благоволението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и благодарение на донори, изясни още отец Цветан Флоров.

Той добави, че постройката е монумент на културата и преди началото на ремонта е извървяна дълга процедура по координиране както на локално равнище, по този начин и с Националния институт по паметниците на културата. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР