Снимка: БулфотоНародното събрание прие на второ четене промени в Закона

...
Снимка: БулфотоНародното събрание прие на второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

НС прие на второ четене Закона за мерките срещу изпирането на пари

Снимка: Булфото

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, написа novini.bg.



Измененията бяха импортирани от ръководителя на Вътрешна комисия и народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Една от главните цели на законопроекта е понижаване на административната тежест. Съгласно текстовете данните за действителните притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се декларират за регистриране, в случай че не са вписани на друго съображение в съответния указател като физически лица. Когато лицата действителни притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са разнообразни от вписаните - данните за тях се декларират за регистриране.

С измененията ще отпадне режимът за одобряване на вътрешните правила за надзор и попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция „ Финансово разузнаване “ на ДАНС. Задължителното одобряване на вътрешните правила се заменя с опцията обособените органи на организацията да правят инспекции по документи за опазване на условията. Друга съществена цел е предприемането на ефикасни, отчитащи, спецификата на национална правна система, транспониращи ограничения във връзка с лицата, упражняващи адвокатска активност.

Изискването за даване на информация от дирекция „ Финансово разузнаване “ на ДАНС за интервенции, покупко-продажби или клиенти няма да се ползват за лицата, които по занимание правят правни съвещания и тези упражняващи регламентирана по Закона за адвокатурата активност. Това изключение няма да се ползва, когато става въпрос за присъединяване в действия по изпиране на пари или финансиране на тероризма, дава правна консултация по искане, което има за цел изпиране на пари или финансиране на тероризма или знае, че клиентът търси юридически съвет за задачите на изпиране на пари или финансирането на тероризма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР