Снимка БулфотоНародното събрание прие и двата законопроекта за промени във

...
Снимка БулфотоНародното събрание прие и двата законопроекта за промени във
Коментари Харесай

Парламентът регламентира финансирането на вероизповеданията

Снимка Булфото

Народното събрание одобри и двата законопроекта за промени във финансирането на вероизповеданията на първо четене.

Единият план е на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, подписан от водачите на трите групи, без никой да гласоподава против него, а вторият е единствено на Обединените патриоти, който получи единствено един глас " срещу ", заяви Канал 3.

И двата третират държавното финансиране на вероизповеданията, само че и отчитането на средствата им пред Сметната палата, против което стачкуваха от БПЦ. Заради несъгласието на Светия синод се състоя незабавна среща на вносителите с присъединяване на премиера предходната седмица, на която министър председателят и партиите дадоха обещание да основат работна група за изчистването на противоречивите текстове.

Днес водачът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предложения от парламентарната естрада в нея да взе участие и представител на президента Румен Радев. Цветанов се стимулира, че постигнатият консенсус по закона за вероизповеданията е бил реализиран сред политическите сили точно на КСНС при Румен Радев. Експертната група би трябвало в разстояние от 21 дни да изглади противоречивите моменти.

Проектът на ГЕРБ предлага държавна дотация да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от популацията на страната. Според формалното броене този предел прескачат единствено православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лева от страната, само че не повече от 15 млн. лева за изповедание. Предлага се още заплатите на свещениците да бъдат приравнени с тези на учителите.

Проектът на Оперативна програма планува същия вид, само че и втори - при дефицит на средства дотациите да се разпределят съразмерно на числеността на самите вероизповедания.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР