снимка: БулфотоНародният представител от БСП Елена Йончева е на посещение

...
снимка: БулфотоНародният представител от БСП Елена Йончева е на посещение
Коментари Харесай

Елена Йончева пред „Петел“: Виждала съм войните на Балканите, България днес изглежда по същия начин

снимка: Булфото

Народният представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева е на посещаване във Варна тези дни. „ Петел “ употребява случая да беседва с нея по няколко значими тематики – сигналите за корупция, способни ли са социалистите да завоюват изборите за Европейски парламент и какво вижда вижда един публицист с богат опит в отразяването на спорове в българското общество.

Каква е прогнозата Ви за ориста на следствието по случая, станал прочут като „ Ало, Банов “?

Първо, ние нямаме подозрение за достоверността на целия запис. Всички документи, които сме дали на прокуратурата демонстрират, че господин Банов в качеството си на заместник-министър фактически е направил всичко допустимо да опрости на една частна компания най-малко 700 хиляди лв.. Казвам най-малко, последните калкулации демонстрират, че става дума за над милион. Г-н Банов разпорежда на своите подчинени да създадат имитация на съответните документи и пред своите подчинени дава инструкции по какъв начин тъкмо да бъдат фалшифицирани тези документи.

Прокуратурата няма вид да не се оправи. Документите, които сме дали - а следва да дадем и още документи, които изискахме от министерството на районното развиване, удостоверяват сигнала, който сме внесли. Няма по какъв начин прокуратурата да не проверява този път до дъно. Ние сме посочили задоволително конкретика, която демонстрира, че господин Банов е нарушил закона.

 

Мислите ли, че този случай и шума, който се подвигна към него в обществото, задоволително мощно влияе върху обществото? Разкрива се случай на корупция, само че като че ли хората остават пасивни...

Обществото евентуално се възмущава у дома, възмущава се през Facebook, само че в последна сметка прокуратурата е тази, която би трябвало да му покаже обстоятелствата. Ние можем единствено да внесем сигнал, да намерим нужните документи, нямаме пълномощия да я заместим. Разбирам въпроса и по различен метод – до каква степен нашето общество е претръпнало във връзка с корупцията? За страдание е претръпнало, тъй като това е методът, по който действа страната. В България няма просто корупция, нея я има в цяла Европа. В България има обир! Има проучване на партията на зелените в Европейския парламент, че грабежът у нас всяка година е на стойност 11 милиарда евро. Този отчет е изработен на основа информация от Евростат, ОЛАФ, Европейската комисия. Специалистите на „ Позитано “ бяха стигнали до този извод още преди две години по документи, с които те разполагат.

Проблемът в България е големия обир. Той идва от неналичието у нас на задоволително мощна и самостоятелна правосъдна система. Напомням другите два сигнала, които внесох – за оградното оборудване на българската граница, където е ясно, че има голяма корупционна процедура, основният прокурор сподели в „ Шоуто на Слави “, че има такива данни, само че още не излизат с дефинитивно мнение. Също по този начин няма данни какво се случва с документите, които дадохме за корупционните практики в община Хасково, и метода, по който един регионален координатор на ръководещата партия е назначил своя „ дрийм отбор “ в нарушаване на закона. Това са единствено два образеца, които демонстрират за какво доверието в прокуратурата е 8%, колкото и в Народното събрание.

 

Смятате ли, че Българска социалистическа партия има силата да обърни тези наклонност? И имали потребност от съдружници?

Единствените съдружници, на които можем и би трябвало да разчитаме, са българските гласоподаватели. Така действа демокрацията. Българска социалистическа партия няма избор да не се оправи с тази задача сега, в който вземе властта. Това ще бъде една доста комплицирана борба, доста по комплицирана от тази в този момент – да бъдат свалени ГЕРБ. Това е една тайфа, една мафиотска конструкция. Българска социалистическа партия би трябвало да се оправи, тъй като първо упованията към нея ще са доста огромни, и второ – в случай че не го направи, никой няма да ѝ елементарни. Ако Българска социалистическа партия се провали, тя ще изчезне от политическата карта на България.

 

Евровотът ще обърне ли наклонността на изборните победи на ГЕРБ?

Евровотът е доста значим за България, както и за Европа. За България е значим, тъй като това е един самобитен избор на съмнение за ГЕРБ. И оттук насетне може да тръгне сгромолясването на тази конструкция.

 

Освен европейски избори, тази година ни чакат и локални избори. Какво виждате в районите на България, когато ги посещавате?

Когато човек пътува в България, получава чувството, че страната се намира в положение на война. Аз най-малко съм отразявала огромните спорове на Балканите, а и освен. Трябва да кажа, че картината е същата – изоставени села, разрушени къщи... Ако не обърнем тази наклонност, не е пресилено да се каже, че България няма късмет. Ще дам единствено един образец в селското стопанство – 80 % от европейските дотации отиват в 15 фамилии, които създават най-вече зърно. Не споделям, че те не дават своя дял в българската стопанска система. Но по този начин не се основава междинна класа, по този начин не се съживяват обитаеми места, не се основават дребни ферми. Ние имаме неповторимия късмет да сме част от Европейски съюз, да получаваме големи средства. Но получавайки ги, ние сме стигнали дъното на Европа по всички индикатори. В този смисъл ръководещите от ГЕРБ са поредна антиевропейска партия. Те ни смъкната надолу във всяка сфера – опазване на здравето, обучение, медии, стопанска система... Този растеж, за който непрестанно приказват ръководещите, в действителност ще възпроизведе беднотия, освен това за бъдещите генерации. Ръстът от 3,5 % се дължи най-вече на потреблението, а не на вложения в стопанската система. И дано ви напомня нещо – икономическият растеж в България 2006 – 2007 година беше 6,5 %. А през днешния ден икономическият растеж на Румъния, за съпоставяне, е 4,7%. Просто ни баламосват с някакви числа, без да обяснят на хората защо в действителност става дума. Това, което обаче виждаме всички е, че бедността у нас се усилва, разликата сред небогати и богати се усилва и че вярата я няма.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 13 секунди) Рейтинг: 798 | Одобрение: -1787 Май нищо не е виждала тая, щом съпоставя България със следвоенна страна. Да вземат руснаците, да хвърлят към 200 бомби над страната и може тогава да и замязя на такава. Бати патката заспала. ПАЧИ КРАК ЕООДОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ. Напиши коментарИ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР