Снимка: БулфотоНа въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес бе

...
Снимка: БулфотоНа въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес бе
Коментари Харесай

Намалиха размера на парична гаранция за инспектора от варненския затвор, разследван за подкуп

Снимка: Булфото

На въззивен надзор пред Варненския апелативен съд през днешния ден бе определение на Оценка за съвместимост – Варна, с което е била променена от „ домакински арест “ в „ парична гаранция “ от 5000 лв. мярката за неотклонение на инспектора обществена активност и възпитателна работа от Затвора – Варна Явор Д., разследван по тази причина, че изискал и получил подарък, парични средства, които не му се следват, с цел да извърши дейности по работа.

Съставът на въззивната апелативна инстанция промени определението на Оценка за съвместимост – Варна и понижи размера на паричната гаранция на 1500 лв. със следните учредения. В материалите по делото съдът не откри каквито и да са доказателства, че има действителна заплаха обвиненият да се укрие или да извърши закононарушение. В хода на следствените дейности са разпитани повече от 20 лица, лишени от независимост. Според отбраната техните показания разколебават обоснованото съмнение, че Явор Д. е причинител на закононарушението, за което е притеглен като обвинен, само че съдът намира, че на този стадий единствено и само прокуратурата има компетентността да промени обвиняването или да промени квалификацията. Апелативен съд – Варна споделя причините на първата правосъдна инстанция, че продължава да е налично обоснованото съмнение за съпричастието на обвинения към повдигнатото обвиняване.

В сегашния миг обаче „ домашният арест “ е неефективна мярка за неотклонение и вярно съдът  е изменил процесуалната мярка за насила в „ парична гаранция “.

За да понижи размера й от 5000 на 1500 лева, апелативният съд реши събитията, свързани със фамилното състояние на обвинения, който има три деца, брачна половинка и родител, за който поставя грижи. По делото има данни за извънредно ниския приход на брачната половинка на Явор. Факт е, че той не работи от близо 5 месеца, откакто беше освободен от работа. Като съобрази всички тези условия, Варненският апелативен съд понижи размера на гаранцията в пари на 1500 лева

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна напомня, че инспекторът търпи „ домакински арест “ от края на м.август 2018 година, когато му е било повдигнато обвиняване за основана организация и незаконна скица за приемане на парични средства от лица, изтърпяващи разнообразни по мярка санкции в Затвора Варна. Професионалните отговорности на обвинения са били превъзпитание на пандизчиите, подкрепяне на тяхната ресоциализация и поправяне на държанието им.

Според повдигнатото обвиняване той се облагодетелствал финансово, с цел да прави дейности по работа, свързани с правното състояние на лишени от независимост. Затворниците заплащали за идните дейности на инспектора посредством парични преводи към цивилно лице, обвързвано с лишен от независимост и притеглен като съизвършител и помощник на обвинения.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се понижава размера на паричната гаранция от 5000 на 1500 лева, взета по отношение на някогашния контрольор обществена активност и възпитателна работа от Затвора – Варна Явор Д., разследван за рушвет е дефинитивно.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР