Снимка: БулфотоНа шокираща история за арогантност, сребролюбие и беозличвост се

...
Снимка: БулфотоНа шокираща история за арогантност, сребролюбие и беозличвост се
Коментари Харесай

Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го припозна заради 100 хил.лева

Снимка: Булфото

На шокираща история за надменност, скъперничество и беозличвост се натъкна Флагман.бг.  Става въпрос за 11-годишното момченце Р.С.А. от Карнобат, сираче, което живее в бедност и ограничения, с баба си по бащина линия и е изработен опит да бъде " обран " от родната си майка, сигнализира пред  Флагман.БГ  адвокат Стефан Кенов.

Бащата на Р.С.А. умира в автомобилна злополука, а от изплатеното обезщетение от 100 000 лева се е облагодетелствала майката, която се връща в ролята си на родител, откакто е зарязала личното си дете още като кърмаче, може би изкушена от сумата.

Бившият народен представител, сегашен юрист Стефан Кенов, съставлява бабата и дядото на момченцето. Неговият татко Стефан Асенов се дами за карнобатлийката Златка Д. преди 15-ина години.  По време на брака им се ражда единственото им дете - 11-годишният през днешния ден Р.С.А.

Едва навършило тримесечна възраст бебето е изоставено от майката, която заживява с различен мъж. Край люлката на дребния непрекъснато поставя грижи бащата. През 2007 година Стефан и Златка се развеждат.

Причината – дълбоко  и непоправимо разстройство на брака по виновност на ищцата.  Още тогава Стефан желае от съдът да му бъдат присъдени родителските права, с цел да продължи да отглежда сина си, както го е правел досега. Получава отвод от институцията.

И след бракоразводното дело детето пораства дружно с бащата Стефан и бабата Стефка, макар че родителските права са присъдени на майката Златка. Съдът трансформира решението за настойничество над дребния едвам през 2013 година в интерес на бащата, а повода - безхаберното поведение на майката.

Стефан се пробва да даде естествен живот на детето си, само че голяма покруса застига фамилията му на 15 септември 2016 година, когато той умира в автомобилна злополука. 

Третокласникът Р.С.А дружно с първия образователен звънец, чува и страшната новина, че „ баща му е мъртъв. Загинал е в пътен случай ”.

Според закона, когато единият от родителите почине, правата по развъждането на детето се трансферират към живия родител. И след черния 15-ти септември за Р.С.А., родната му майка продължава да не се интересува от него, твърди юрист Стефан Кенов.

Той съставлява бабата на момчето, която желае от Карнобатския областен съд публично да бъде настанено при нея. През 2017 година получава позволение, а на по-късен стадий, през октомври същата година, осъжда майката Златка Димитрова, която би трябвало да заплаща месечна прехрана на малолетния от 120 лева

В същото време обаче майката Златка претендира за компенсацията, полагащо се на сирака Р.С.А. от Застрахователно сдружение /ЗД/ „ Армеец ”, в което е имал лавица автомобилът, с който пътува бащата. И съумява да си го присвои, при това  „ законно ” .

„ Изпратихме писмо до застрахователното сдружение и до Софийски градски съд /СГС/, с което помолихме, в случай че има присъдено обезщетение, то да бъде приведено по сметка на детето. До изясняването на случая бабата двукратно изиска от Дирекция „ Социално подкрепяне ” – Карнобат да се лишават родителските права на майката. Съгласно закона обаче това може да направи единствено другият родител, който в тази ситуация е умрял, шефът на съответното поделение на общественото подкрепяне или районният прокурор ” , изясни за  Флагман.БГ  юристът по делото Стефан Кенов.

Молбата на бабата Стефка Велкова остава без почитание от Дирекция „ Социално подкрепяне ” – Карнобат.

„ В следствие зам.- ръководителят на Софийски градски съд Албена Ботева одобри със сърце случая. Върна ни писмо за заведена инспекция, че там няма такова дело и сезира ръководителя на Държавната организация за протекция на детето. На 27 юли т.г. ни бе оказано подпомагане от „ Социално подкрепяне ” – Карнобат ”,  уточни още юристът.

Междувременно по изпълнителното дело за издръжката Р.С.А. е натрапен запор на постъпило заплащане при Държавния правосъден реализатор /ДСИ/  в Карнобат на събраните над 7700 лева дължими суми. ДСИ-то открива произхода на средствата. Оказва се, че това не са пари на майката Златка, извоювани с почтен труд. Средствата са от компенсацията за гибелта на бащата на детето, хилядите левове, от които Златка се възползва без право и морал.

„ На процедура детето не може да получи полагащото му се обезщетение от ЗД „ Армеец ” и издръжката, преведена от майката. В случая ДСИ подходи по различен метод и преведе парите на момчето. Задължението за издръжката продължава да стои в нея ”,  разясни Кенов.

Към днешна дата Бургаският областен съд е запорирал остатъка от сумата на изплатеното обезщетение на Златка Миркова Димитрова.  „ Към момента е наложено поръчителство - запор върху банковата сметка до размера на остатъка от сумата от над 92 000 лева Не ни дават информация дали въобще са останали пари от компенсацията, тъй като е банкова загадка. Това е юридически парадокс! Случаят е индикативен от позиция на това, че законът може да бъде продънен и то по подобен метод ” , разяснява случая Стефан Кенов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР