Снимка БулфотоНа родителите на починалото миналата седмица от злокачествено заболяване

...
Снимка БулфотоНа родителите на починалото миналата седмица от злокачествено заболяване
Коментари Харесай

Ананиев: На родителите на Мими не трябва да бъдат искани никакви пари

Снимка Булфото

На родителите на умрялото предходната седмица от злокачествено заболяване момиченце не би трябвало да бъдат желани никакви пари. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. „ Изключително неприятно сюрпризиран съм от това, че на родителите са изпратени фактура и увещание за заплащане. Или става дума за техническа неточност, или някой е злоупотребил със служебното си състояние “, уточни здравният министър, заяви Нова тв.

Той участва на представянето на роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci в университетска акушеро-гинекологична.

„ От апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Тази облага е притежание на всички български жители. Стойността на апаратурата е 6 млн. лева, от които 2 млн. лева са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лева от МУ-София и 2 млн. лева от „ Майчин дом “ ", сподели Ананиев.

Министърът окачестви днешния ден като празник, тъй като не всички страни могат да си разрешат новата високоспециализирана технология, с която „ Майчин дом “ към този момент разполага, а роботът е значим, защото с него в международен мащаб е избавен животът на над 5 млн. души.

От думите на министъра стана ясно още, че медицинските действия, осъществявани със системата Da Vinci се финансират и със средства от Националната здравноосигурителна каса. 

В формалното си изявление здравният министър акцентира, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на държавното управление, доказателство за което са и дейностите на Министерството на здравеопазването. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино опазване на здравето. „ Непрекъснато се стремим да насърчаваме работата и да подобряваме изискванията на труд в лечебните заведения, включително и на работещите в акушеро-гинекологичните лечебни заведения и отделения. Изключително значими за всички нас са както доволните пациенти, по този начин и почтено оценения труд на медицинските експерти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми старания “, беше безапелационен здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на изчезнали онкомедикаменти във врачанската болница Кирил Ананиев акцентира, че към този момент неколкократно са извършени срещи сред Министерство на здравеопазването и притежателите на разрешителните за приложимост на въпросните медикаменти. Вследствие на тези дейности едната компания към този момент е снабдила българския пазар с нужните на пациентите количества и лекарствените артикули към този момент са налични в лечебните заведения. Разговорите не престават, с оглед трайно превъзмогване на опцията от пораждане на дефицити.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР