Снимка: БулфотоНа 20.05.2018 г., в предаването Шоуто на Слави“ (телевизия

...
Снимка: БулфотоНа 20.05.2018 г., в предаването Шоуто на Слави“ (телевизия
Коментари Харесай

Цацаров разпореди проверка на информация от „Шоуто на Слави“

Снимка: Булфото

На 20.05.2018 година, в предаването „ Шоуто на Слави “ (телевизия bTV), е показана информация за позволени нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата, написа novini.bg.

Според оповестеното от публицистичния екип на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и действително изплатена/ дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. Твърди се, че вследствие на тези нарушавания, „ цената “ на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева Изнесени са съответни данни за получената от всяка политическа партия дотация вследствие на твърдяното незаконосъобразно нейно установяване и по този начин за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в реалност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители. Общата сума, планувана в бюджета, се разпределя съразмерно на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се дефинира със закона за държавния бюджет, а методът на даване на средствата за субсидиране се дефинира от министъра на финансите. Право на дотация имат и партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори.

След сезиране от информацията в телевизионното предаване „ Шоуто на Слави “, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура инспекция по реда на надзора за правда. Тя следва да откри, дали държавната дотация за политическите партии през 2018 година е била избрана и изплатена при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – член 27/ и дали е налице погрешно установяване и погашение на суми в размер, по-висок от този по закон. За потребностите на инспекцията, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната изборна комисия и Сметната палата. За задачите на инспекцията ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в сходство със законовите ѝ правомощия за финансов надзор във връзка с политическите партии и съгласно подписаното Споразумение за съдействие сред Прокуратурата и Палатата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР