Снимка: БулфотоМоже да се стигне до разделение в БСП в

...
Снимка: БулфотоМоже да се стигне до разделение в БСП в
Коментари Харесай

Красимир Янков: Може да се стигне до разделение в БСП в следващите месеци

Снимка: Булфото

Може да се стигне до разделяне в Българска социалистическа партия в идващите месеци. Механизмът, по който се потегля да се избират органи и ръководител на Националния съвет на партията, може да докара и до отменяне на инакомислещите, които ще станат по-пасивни, ще станат дезинтересирани, което е форма на разделяне.

Това сподели за БНР депутатът от Българска социалистическа партия и член на Националния съвет на партията Красимир Янков и изясни, че процедурата, по която ще бъде определен новият водач е заложена още през 2008 година „ с хипотезата, че ръководителят на Националния съвет може да се избира директно от членовете на партията или от делегираните представители на конгрес “ само че посочи:

„ Не е употребена до момента. Тя в настоящия вид на устава към този момент е единствената опция. До този миг се е преценявало, че няма механизъм, по който да се подсигурява почтеност, бистрота, равнопоставеност при подобен избор и аз считам, че към момента това не е реалност “.

Няма консенсус за разпоредбите, по които да бъде определен новият ръководител, безапелационен е Янков.

„ Има комисия, на която беше предоставено да приготви правила. В тази комисия не се стигна до единодушие или най-малко до болшинство, което да предложи правила. Корнелия Нинова сама предложи правила, с които да бъде избиран председателят…Тези правила не регламентират функционалностите на органите, които ще проведат избора. Те са упоменати като вероятни и като предстоящ избор на обособените организации, само че няма правилник, по който действат и в случай че има недоволни или тъжби по какъв ред се гледат. Няма равнопоставеност на тези, които ще бъдат предлагани. Има и ограничаване във връзка с тези, които могат да бъдат номинирани – 8 години партиен стаж и 4 години в националните органи “.

Правилата, препоръчани от Нинова са били утвърдени от управлението на партията, което обаче също е препоръчано от нея, сподели Янков. Той добави, че краят на зимата е миг, в който ерозията на ръководството е най-силна, а вместо да поддържа обществените недоволства на хората в страната Българска социалистическа партия „ ще се занимава със себе си “ в границите на повече от месец.

„ Има и запис, че изборът за ръководител е законен, когато са взели участие повече от 50% от членовете на Българска социалистическа партия. Колко са членовете на Българска социалистическа партия занапред ще се прецизира, което в някаква степен основава и подозрения, и благоприятни условия за приспособяване на списъчен състав по обособените места “.

От 1 декември има декларирани номинации за ръководител на Националния съвет, само че те не са в акция съгласно разпоредбите, добави той.

Задкулисие в партията?

„ Който приказва за задкулисие, дано да бъде по-конкретен. Не се включвам в това, което някой може да назовава задкулисие “, сподели Янков.

Гласуването за Цацаров в КПКОНПИ

Янков не е дал своя вот за номинацията на Цацаров. Според него Българска социалистическа партия е трябвало да има собствен претендент, а най-подходящото продължение на кариерата на един основен прокурор е във Конституционния съд.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Р
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР