Снимка БулфотоМнозинството в парламента отказа да върне практиката от 42-ото

...
Снимка БулфотоМнозинството в парламента отказа да върне практиката от 42-ото
Коментари Харесай

НС отказа да се провежда блиц-контрол на Борисов

Снимка Булфото

Мнозинството в Народното събрание отхвърли да върне практиката от 42-ото и 43-ото Народно заседание всяка първа сряда на месеца да се организира т.нар блиц-контрол към премиера и вицетата му, съобщи dnes.bg .

За това се разгласи президентът Румен Радев в първия ден от новата сесия на Народното събрание, а концепцията му беше призната от Българска социалистическа партия.

Така левицата изиска ремонти в Правилника за активността на Народното събрание, съгласно които последните 2 часа от всяко първо съвещание на месеца в сряда да е отдаден на този надзор, по време на който всеки народен представител да може да задава премиера и заместниците му въпроси от общата политика на кабинета.

Според аления Крум Зарков е нужно да се ускори парламентарния надзор.

Той напомни, че тази процедура отпадна в 44-ото Народно заседание като главният претекст на болшинството беше, че по този начин или другояче законотворците могат да насочат своите въпроси към премиера по време на постоянния петъчен надзор.

Истината обаче била, че посредством преразпределяне на въпроси по разнообразни ресори и строго защитаван от ръководителите на Народно събрание, министър председателят е пристигнал едвам няколко пъти на надзор в Народното събрание.

Павел Шопов от „ Атака “ също се застъпи за блиц-контрола. Според него той бил прелестна формула, даже една от най-хубавите. Шопов счита, че е редно министър председателят да идва по-често при депутатите, само че същото се отнасяло и до вицетата му.

„ Въпросът е да идват тук и самозабравили се министри, които от месеци не са идвали. Зад необятния тил на Бойко Борисов се крият други с още по-широки гърбове и върлуват “, скочи той.

Според него от години нищо не се прави в цели насоки като въпросите за демокрацията, за приходите, за ромската престъпност и навръх въпроси по тези тематики трябвало да дават отговор вицепремиерите.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче изясни, че има 11 питания и 26 въпроса заложени към премиера като половината от тях са в противоречие с правилника на Народно събрание за контрола.

Според шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова няма различен министър председател, който да е толкоз близо до народа и да приказва толкоз постоянно с хората.

„ Днес получих едно просветление - какво ви е лишила демокрацията - лишила ви е блиц-контрола “, обърна се тя към левицата.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР