Снимка БулфотоМинистерството на труда и социалната политика се противопоставя на

...
Снимка БулфотоМинистерството на труда и социалната политика се противопоставя на
Коментари Харесай

МТСП: Никой няма да отнема деца от 2020 г.

Снимка Булфото

Министерството на труда и обществената политика се опълчва на погрешните изказвания в общественото пространство във връзка измененията в законодателството в региона на закрилата на детето, които влизат в действие от 1 януари 2020 г.  Това се споделя в публична позиция на Министерството на труда и обществената политика, написа вести.бг.

Ето цялостното мнение:

" В тази връзка показваме следната позиция:

Приетите законодателни промени са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи, с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на обществените услуги, с цел да може те да дават отговор по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се увеличи тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и усъвършенстват координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи. Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги. С тях не се вкарват непознати модели и идеология.

В настоящите от 2006 година текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна. Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда, освен това единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик). Социалните служащи и полицията извеждат деца от фамилиите им единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени.

Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират настоящите от повече от 13 години разпореждания, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции, защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи. Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 година

Сигналите обаче не са задоволителни за използване на ограничения за протекция, а се ревизират за тяхната меродавност и основателност. Затова в Правилника за използване на Закона за протекция на детето още от 2006 година е записано, че „ анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете “.

Разпоредбата на член 36г от Закона за протекция на детето цели само да се регламентира и усъвършенства междусекторния метод и съдействие при случаи на принуждение над деца, както и да обезпечи стабилитет при използването на Координационния механизъм при принуждение, който работи от 2010 година В нея са отразени главните действия, написани в Споразумението за съдействие и съгласуване на органите по протекция на детето при случаи на деца, жертви на принуждение или в риск от принуждение. В тях също не се плануват нови пълномощия на органите за протекция, които да влизат в действие от 1 януари 2020 година

В умозаключение бихме желали да подчертаем, че позициите, дейностите и ограниченията на Министерството на труда и обществената политика постоянно са били в сходство с конституционния принцип, че развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната ".






 
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР