Снимка БулфотоМинистерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн

...
Снимка БулфотоМинистерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн
Коментари Харесай

Министерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн лева, връщаме го след 20 години

Снимка Булфото

Министерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн лв.. В сряда Българска народна банка ще организира аукциони за две излъчвания дълготрайни облигации (ДЦК) с матуритет надлежно 10.5 и 20 години. Всяка ще е с номинал по 200 млн. лева, а лихвените проценти по тях са 0.5 и 1.5, излиза наяве от известие на централната банка, заяви epicenter.bg .

Решението е изненадващо - за какво има потребност от нов дълг сега при такова огромно преизпълнение на бюджета.

Решението на МФ идва, без да е оповестено в емисионния календар за месеца. Освен това всекидневно обявленията за иден аукцион се разгласиха от Българска народна банка седмица по-рано, до момента в който в този момент поканата е от понеделник следобяд за сряда.

Донякъде неочакван е и фактът, че на вътрешния пазар рядко се е случвало да се емитират две излъчвания в един ден, и то в толкоз огромни размери, още повече да се прави в слабия летен сезон. Последно такова скупчване имаше през 2014 година, когато имаше недостиг и трябваше да се оказва поддръжка на Фонда за гарантиране на влоговете след банкрута на КТБ. От Министерството на финансите към този момент отхвърлиха коментар за задачата на излъчванията.

Огромният фискален запас и отличното осъществяване на бюджета все още не допускаха, че МФ ще прибегне до нови излъчвания през 2019 г. Лихвата по новите облигации за 10.5 години е доста по-ниска от тези, които бяха издадени за последно преди две години – тогава купонът беше 1.95%, а в този момент е 0.5%.

По отношение на 20-годишните няма аналогична база за съпоставяне на вътрешния пазар, само че 25-годишните, които страната предложи през януари 2018 година бяха с рента 2%.

Книжа с 20-годишен матуритет има по външния дълг, само че те са издадени през 2015 година и действително срочността им към този момент е по-кратка.

Обявеният годишен лихвен % е единствено показателен индикатор, като действителната рентабилност по книжата ще се дефинира според от търсенето на аукциона.
България може да си разреши да поеме нов дълг, защото има едно от най-ниските съотношения по отношение на Брутният вътрешен продукт – 19.7% към края на април. Това е едно от най-ниските равнища в Европейски Съюз, само че с новите излъчвания темпът, с който понижава, ще се забави.

Общо размерът на държавния дълг е 11.6 милиарда евро, като от него 2.53 милиарда са вътрешен, а 9.08 милиарда евро външен.

Около 3.9 милиарда евро от външния – издадени на световните пазари облигации, обаче действително също се държи от локални банки, пенсионни фондове и застрахователи.

Намалението на държавния дълг за първите 4 месеца на 2019 година е с към 600 млн. евро, като се дължи съвсем напълно на падежиране на излъчвания и погашение на заеми на вътрешния пазар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР