Снимка: БулфотоМинистерският съвет отмени вчера решението си, с което в

...
Снимка: БулфотоМинистерският съвет отмени вчера решението си, с което в
Коментари Харесай

МС отмени решението си за ускорен строеж на втора кабинка в Банско

Снимка: Булфото

Министерският съвет анулира през вчерашния ден решението си, с което в края на 2017 година разпореди на екоминистъра Нено Димов да предприеме " незабавни дейности по реда на екологичното законодателство при съществуване на капиталово желание за създаване на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона - Банско, написа " Сега ".

Това решение, под номер 823, бе взето на последното за онази година съвещание на кабинета на 29 декември. Преди него, под номер 821, бе гласувано изменение и допълнение на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ". Броени дни по-късно, при започване на 2018 година, от концесионера на ски зоната разпространиха желанията си за създаване на втора кабинка.

Промяната в проекта за Пирин бе атакувана в съда и Върховен административен съд през юли, в тричленен състав я анулира. Правителството апелира, само че през предходната седмица петчленен състав на Върховен административен съд дефинитивно отхвърли измененията. В просторно мнение съдиите обясниха, че решението е нелегално и смяната в проекта, която даваше опция за огромно строителство в националния парк, е трябвало да мине екооценка.

Именно това дефинитивно разпореждане на Върховен административен съд принуждава кабинета да анулира и второто си решение - за незабавно напредване на капиталови планове за втора кабинка, което на процедура също е нелегално.

Независимо от решението на съда, което към този момент поставя завършек на сагата със застрояването на Пирин, от обединението " За да остане природа в България " провеждат на следващия ден митинг пред Министерския съвет. Те упорстват за оставка на екоминистъра Нено Димов, който прокара измененията в проекта за Пирин.

„ Спасихме Пирин към този момент! Искаме оставката на министър Нено Димов. Той предложи измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин, с цел да разреши строителство и сечи. Правителството ги утвърди. Ние обжалвахме и спечелихме правосъдното дело на последна инстанция. Премиерът Бойко Борисов би трябвало да поеме политическата отговорност за противозаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов би трябвало да подаде оставка. Въобще не става дума за втората кабинка, за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това по какъв начин страната работи единствено в интерес на своите стопански обръчи.Да се съберем. И освен в София. Пирин е на всички българи! “, пишат уредниците на митинга. Искане за политическа отговорност и за освобождение на Нено Димов те насочиха към премиера Бойко Борисов незабавно откакто стана ясно за решението на Върховен административен съд.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР