Снимка: БулфотоМинистър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и

...
Снимка: БулфотоМинистър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и
Коментари Харесай

Борисов съзря тежки последици за живота и здравето на хората в два български града! Спешно нареди да…

Снимка: Булфото

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на опазването на здравето да предложат механизъм, който да подсигурява постоянното погашение на възнагражденията на лекарите и медицинския личен състав в лечебните заведения във Враца и в Ловеч, макар наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им, написа Блиц. 

Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „ Хр.  Ботев “ и МБАЛ „ Параскев Стоянов “ са в размер на 1 873 113 лева Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В диалог с двамата министри министър председателят уточни, че схваща техните причини като финансисти, само че не може да допусне експерти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно направените си заплати. 

„ Демотивирането на тези експерти би могло да има тежки последствия за здравето и живота на хората в регионалните центрове и в областите Враца и Ловеч “, уточни Борисов.

Той акцентира, че спазването на финансовата дисциплинираност по повод разходването на обществени средства е главен фактор за гарантирането на съответни здравни грижи, само че контролните функционалности не са обвързване на редовия медицински личен състав и той не може да бъде държан виновен за дейности или бездействия на управленията на лечебните заведения. 

Министър-председателят настоя за по-строг надзор върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения контракти и изрази очакване, че отговорните за неприятното финансово положение на лечебните заведения в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

След диалога с премиера Борисов и вследствие на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на опазването на здравето, на съвещанието на държавното управление в сряда министърът на опазването на здравето ще предложи обезпечаване на нужните средства за разплащане на просрочените отговорности за хонорари и осигурителни вноски на медицинския личен състав и чиновниците от двете лечебни заведения. Приемането на това решение ще отбрани в оптималната степен публичния интерес и ще подсигурява естественото действие на лечебните заведения.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР