Снимка: БулфотоМинималната заплата в България, която в момента е 610

...
Снимка: БулфотоМинималната заплата в България, която в момента е 610
Коментари Харесай

Красен Станчев: Минималната заплата и пенсиите трябва да се намалят

Снимка: Булфото

Минималната заплата в България, която сега е 610 лева, би трябвало да се понижи на 430 лева, а  пенсии те да се смъкват или най-малко да не се усилват от 1 юли.

Тези ограничения за справяне с рецесията с Covid-19 стартира в изявление за Нова телевизия в неделя философът доц.  Красен Станчев  и създател на Института за пазарна  стопанска система . Тезата му провокира мощно отвращение в обществените мрежи, пише Mediapool.

Според Станчев по-ниските  пенсии  и заплати биха били инструмент за редуциране на разноски в рецесията. Освен това той се разгласи срещу настоящия административен ред за изчисляването на минималната работна заплата. От изявлението не стана ясно за какво доцентът счита, че минималната заплата и  пенсии те са най-належащите за редуциране разноски в рецесията.

"...Ние имаме пресмятане, действително житейско пресмятане на това, което е минимална работа заплата и това, което е финансирано тези работни места, които се резервират (по схемата 60/40, б. р.), е 430 лева на месец. Следователно и минималната работна заплата не може да бъде по-голяма, т.е. тя би трябвало или да се смъкна, или да не се мърда нагоре. Същото би трябвало да стане и с  пенсии те съгласно мен – да се понижат ", посочи Станчев.

Мнение то му е и в цялостен контраст на апела на изпълнителния шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която упорства страните да усилят разноските си в рецесията и насочи апела:  " Харчете, харчете, харчете ".

Красен Станчев  обясни още, че в случай че беше министър-председател, щеше да отстрани налог върху дивидента (5%) и налог облага (10%). Това щяло да остави разполагаем във компаниите към 3 милиарда лева годишно, с цел да се оправят с рецесията. След като отстрани въпросните налози, Станчев би съсредоточил върху потребностите на рисковите групи – възрастни, заболели, малцинства и хора с увреждания, само че не уточни с какви пари ще ги финансира, откакто отстрани налозите за бизнеса.

По думите на Станчев схемата 60/40 за опазване на заетостта в рецесията е доста едва ефикасна, тъй като досега тя е подкрепила доста малко работещи и действително изхарчените пари са едвам към 11% от планувания за задачата 1 милиарда лева

Красен Станчев  хем отбрани наливането на 140 млн. лева в Първа капиталова банка, хем съобщи, че в случай че зависеше от него, не би го направил, защото  " не би трябвало да се бърза за чакалнята за еврото ". " Няма нищо, което да постанова бързане. Ние към момента стоим доста по-добре от множеството страни в еврозоната ", завърши философът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР