Снимка: БулфотоМинималната учителска заплата става 920 лв. Това стана ясно

...
Снимка: БулфотоМинималната учителска заплата става 920 лв. Това стана ясно
Коментари Харесай

Минималната учителска заплата става 920 лв.

Снимка: Булфото

Минималната учителска заплата става 920 лева Това стана ясно през днешния ден.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ръководителите на национални представителните синдикални и работодателски организации подписаха Колективния трудов контракт (КТД) в системата на предучилищното и учебното обучение, написа novini.bg.

В него е посочена опция за повишение на качеството на обучение посредством идно нарастване на учителските заплати, оповестиха от просветното ведомство.

От 1 януари 2019 година, само че при положително финансово осъществяване на бюджета, може да влезе в действие от началото на идната образователна година.

Предвиденото увеличение на минималните заплати на учителите и останалите педагогичен експерти е от 760 лева на 920 лева

След него старшите учители и възпитатели би трябвало да получават стартови хонорари от 955 лева, а основните – от 1005 лева

Допълнителни хонорари са заложени за педагозите, които вземат участие в екипите за обсег и приобщаване на деца и възпитаници в просветителната система по междуинституционалния механизъм. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документите и съвещания с родители в детските градини, както и педагозите, които образоват деца със специфични просветителни потребности, също да получават средства над заплатите си.

В документа е записано още повишение на средствата за подготовка на преподавателите, като те би трябвало да бъдат не по-малко от 1,2% от парите за заплати на педагогическия личен състав.

Планува се нарастване още за лекторски часове, безвъзмездна храна в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения, както и за работно облекло на учителите.

Продължава и политиката за откриване на нови работни места в учебните заведения и детските градини за психолози, педагогичен съветници или обществени педагози. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР