снимка БулфотоМинималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори

...
снимка БулфотоМинималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори
Коментари Харесай

Бизнесът настоява минималната заплата да не нараства догодина

снимка Булфото

Минималната работна заплата и осигурителните прагове по стопански браншове да останат замразени за идната година, упорстват работодателските организации.

Според бизнеса в изискванията на стопански срив и нараснала безработица, подбудени от COVID-пандемията, не е рационално административно да се подвигат минималните равнища на възнагражденията в страната, съобщи.

" В тези условия най-разумното е да не се усилват сегашните им равнища ", съобщи пред Блубърг тв Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той напомни, че за тази година минималната работна е била увеличена с 50 лева до 610 лева въз основата на предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт от над 3%. Заради коронакризата обаче ще бъде регистриран стопански спад от най-малко 7%, което значи разлика по отношение на прогнозата от 10 процентни пункта.

" Замразяването на равнището на минималната работна заплата ще разреши на нараствания с близо 100 000 души брой на безработните да си намерят по-лесно работа, тъй като това главно са хора с по-ниска подготовка " разяснява Велев.

По време на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов в три поредни години минималната заплата в страната бе увеличавана с по 50 лева За 2021 година е планувано тя да нарасне с 40 лева на 650 лева

Тези растежи натиснаха нагоре и възнагражденията, близки до равнището на минималната заплата, макар че от години работодателските организации отхвърлят да договарят със синдикатите за размерите на минималните приходи, върху които се начисляват осигуровките.

В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за установяване на минималната заплата в страната, тъй че тя да не се дефинира повече по административен път от държавното управление, заяви Васил Велев.

" Идеята е да има минимална заплата на национално равнище, след което обществените сътрудници ще договарят минимални заплащания и по сектори за три категории личен състав - ниско, приблизително и висококвалифицирани ", разясни Велев.

Към момента обаче договаряли единствено критериите, а не съответни равнища, което значи, че за следващата година този механизъм няма да бъде работещ.

По думите Велев закъснялото и неверно пускане на схемата за поддръжка на заетостта " 60/40 " е причина броят на безработните в страната да скочи със 100 000 души през април и май.

" Очакваме новият й дизайн от октомври, само че тези 100 000 души няма да се върнат още веднъж на работа ", разяснява ръководителят на АИКБ. Според него плануваният бюджет на схемата от 1 милиарда лева има потенциал да избави сред 500 хиляди и 700 хиляди работни места, само че усвояването на дотацията сега върви доста постепенно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР