Снимка: БулфотоМестните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът

...
Снимка: БулфотоМестните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът
Коментари Харесай

Прогнозират местните данъци и такси да скочат

Снимка: Булфото

Местните налози и такси ще се усилват, предвижда икономистът Петър Ганев при представянето на годишния различен бюджет, създаден от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), съобщи БНР.

Експертите оферират два % от налога върху приходите на физическите лица да остава в общините, да се понижи осигурителната тежест и да се трансферират част от вноските за здраве в частни фондове.

Причините за увеличение на локалните данъци са две - първата, че общините не разполагат с задоволително личен запас, разгласи икономистът Петър Ганев.

„ Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016-а и 2017-а, мъртвило 2019-а, съвсем няма промени. Очакваме, то към този момент имаше и поръчки, че през 2020-2021 ще има повишаване на налозите “, сподели той.

Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните налози, предвижда Ганев, съгласно който два % от подоходния налог също би трябвало да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е сега.

„ Това би бил запас в границите на 876 милиона лв. “, сподели икономистът.

Това ще промени и държанието на локалните управляващи.

„ В момента, в случай че кметът знае, че има фабрика за шиене, която заплаща заплати на черно, кметът няма тласък да я гони тази фабрика, въпреки че той сигурно я знае, в случай че е на негова територия, той няма да получи нищо, в случай че се изсветли, единствено ще влезе в скандал. В случая ще има огромен тласък да алармира на Национална агенция за приходите, защото всеки изсветлен приход ще му вкара пари в общината “, сподели Петър Ганев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР