снимка: БулфотоМеждународната морска експедиция АБОРА IV“ с копие на древна

снимка: БулфотоМеждународната морска експедиция АБОРА IV“ с копие на древна ...

Едно историческо приключение започва от Варна! Тръстикова лодка от древността ще отплава за Крит по маршрутите на Херодот.снимка: Булфото

Международната морска експедиция „АБОРА IV“ с копие на древна тръстикова лодка ще отплава на 16.08.2019 г. (петък) от 16.00 ч. от кея на яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев Порт Варна".  Това съобщиха от Регионалния исторически музей в морския град.

Представител на България в състава на експедицията ще е колегата Теодор Роков. Той ще плава в участъка от Варна до о-в Лемнос. От музея канят варненци да отидат на място и да пожелаят попътен вятър и 7 фута вода под кила на необичайния плавателен съд с надежда Нептун и Св. Никола бдят над екипажа.

Целта на 12-членния екипаж от различни държави, който ще измине около 3000 км за 3 месеца, е да докаже сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. Маршрутът на плавателния съд е Варна - Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейски острови и остров Крит. Организатор на Международната експедиция е германецът д-р Доминик Гьорлитц.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУК

Източник: petel.bg