Снимка БулфотоЛоши и обезпокояващи новини за световната икономика. Те идват

...
Снимка БулфотоЛоши и обезпокояващи новини за световната икономика. Те идват
Коментари Харесай

Лоши новини от Давос! Кристалина Георгиева предупреди: Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония

Снимка Булфото

Лоши и обезпокоителни вести за международната стопанска система. Те идват от Давос, където се организира Световният стопански конгрес. В швейцарския град всяка година се събира международния политически, бизнес и финансов хайлайф, с цел да очертаят трендовете за годината и пипнат пулса на обстановката.
 
За първи път откогато пое позицията на изпълняващ длъжността президент на Световната банка,  Кристалина Георгиева даде извънредно изявление за Нова телевизия.

 
Въпреки че поради блокиране на държавното управление американската делегация не дойде в Давос, 1300 частни самолета паркираха на близкото летище и 3000 посетители пренаселиха така и така мъчно наличния швейцарски град. 50 милиона е облагата на дребния кантон единствено за 4-те дни на Световния конгрес, само че пък и поканата за присъединяване коства над 50 000 евро. А Белият дом си желае назад парите за резервации и непокътнати хотели и логистика, възлизащи на съвсем 3 милиона $.
 
През това време международния хайлайф се занимава със заканите пред света и обменя предписания за превъзмогването им. Всички са единомислещи в едно:
 
„ 2019 година няма да бъде толкоз добра колкото предходната. Нашите прогноза за растежа е 2,9 %. Но колкото и мощен да наподобява е по-нисък спрямо преди половин година ”, съобщи Кристалина Георгиева.
 
Това, което тормози публиката на Давос и Световната банка, е напрежението сред две съществени международни сили. „ Търговското напрежение сред Китай и Съединени американски щати към този момент дава отражение върху настроението на вложители и консуматори. Имаме стягане на коланите, а това не е добре за растежа. Това са двете огромни стопански системи. Има финансов стрес - лихвите стартират да се качват нагоре и това поражда боязън от сриване на пазари, изключително в по бедните страни ”, съобщи още Георгиева, представена от Блиц.
 
Тенденцията е рискова за по-слабите и небогати страни.
 
 „ Когато огромните стопански системи кихнат, дребните ги хваща пневмония. Затова нашата вяра и това, което си приказваме тук, е, че Еврозоната, Съединени американски щати и Китай ще се постараят да понижат несигурността с решителни стъпки в тяхната икономическа политика ”, съобщи още Георгиева.
 
„ България е добре ваксинирана още от времето на финансовата рецесия. Нашият дълг е невисок, бюджетния недостиг на процедура го няма. И имаме буфер, което ни нарежда добре, само че би трябвало да помислим за бъдещето. Светът става доста конкурентен. Има доста центрове, които дефинират посоките на развиване, и би трябвало да се вдигне мярката. Повече внимание към капиталовия климат. Нашата страна застана на едно равнище в Световната банка и не се качва нагоре ”, изясни още Кристалина Георгиева.
 
Препоръката на Световната банка към България е да насърчи вложенията и да влага в човешкия капацитет.
 
„ Българите сме адаптивни към промени и би трябвало да използван този гений, който ще ни е доста нужен в този изменящ се свят ”, счита Георгиева.
 
Като наблюдаващ на световните процеси и като едно от основните настоящи лица на форума в Давос Кристалина Георгиева направи и прогноза за Brexit, който господства в диалозите по коридорите.
 
„ Тук се видях с доста водачи и с английската делегация. Не виждам някой да желае нещата да станат на самотек и моето разбиране е, че здравият разсъдък ще надделее ”, съобщи още Георгиева.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР