Снимка: БулфотоЛитературата, математиката и чуждите езици, по новите учебни програми,

...
Снимка: БулфотоЛитературата, математиката и чуждите езици, по новите учебни програми,
Коментари Харесай

Три предмета стават задължителни за XI и XII клас

Снимка: Булфото

Литературата, математиката и непознатите езици, по новите образователни стратегии, ще бъдат наложителни за всички възпитаници в 11-и и 12- клас.

Това сподели Евгения Костадинова - шеф на Дирекцията " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката.

Тя посочи, че литературата ще се учи наложително и с идентичен брой часове до 12-клас от всички възпитаници, тъй като те ще държат матура по български език и литература. 

Костадинова означи, че " и сега, в част от учебните заведения, история и география не се учи чак до 12-и клас ", написа Канал3.бг.

На въпрос, че в новите учебни програми много от образователния материал от 11-и и 12-и клас " слиза " в десети клас и в по-предните класове, министър Красимир Вълчев разяснява, че в случай че сравним часовете, годишния хорариум и дните, които учат учениците ни, ние по-скоро сме под междинното равнище. 

" В общия случай, децата в другите страни учат повече, и имат по-малко ваканции, в сравнение с в България ", съобщи просветителният министър.

Той означи обаче, че в случай че се погледнат образователните ни стратегии, те несъмнено са по-амбициозни, " тъй като при нас главната ни писта е малко по-бърза, в сравнение с в другите страни ". 

Факт е за стратегиите за десети клас, че материалът беше свален и е повишен хорариумът, а в образователните стратегии са включени разбори и изследвания на учениците, сподели министър Вълчев. 

Той заяви, че МОН ще провежда спомагателни образования на учителите за работа по новите учебни стратегии, с цел да ги показват те по този хорариум по най-ефективен метод.

 

Вижте още новини от България и света 

Евгения Костадинова изясни, че не се приказва за смяна в действащите учебни стратегии, а за цялостна нова философия на стратегиите. 

По новите учебни програми в десети клас ще се учи българска литература и история. Тези възпитаници обаче в 11-и и 12-и клас още веднъж ще учат български създатели по литература, които ще участват и в десети клас с някои от класическите си произведения. 

По новия учебен закон " завършването на проучването на съществени общообразователни предмети до десети клас е за сметка на съществуващо в този момент профилиране в класовете - още преди десети клас, а още веднъж по новия закон - профилирането " се изнася в 11-и и 12-и клас, или професионалното образование ", изясни Костадинова.

Миналата седмица новите образователни стратегии по история за 10 клас провокираха бурни диспути, а от Българска социалистическа партия изиска анулацията им. От МОН обаче са безапелационни, че няма да трансформират утвърдените стратегии, които в влизат в действие от тази есен.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР