Снимка БулфотоЛевски не прави компромис с две неща - с

...
Снимка БулфотоЛевски не прави компромис с две неща - с
Коментари Харесай

Фандъкова: Длъжни сме да свеждаме поглед пред уроците на Апостола

Снимка Булфото

Левски не прави компромис с две неща - с вярата в българския народ, в способността на елементарните хора, да погледнат над хляба си и да копнеят за свободата. И с фантазията и идеята за Свободна и Независима България “, посочи кметът на София, представена от Епицентър.

По традиция на мястото на това бесило честваме свободата си. Този монумент, който дълги години след Освобождението стои белязан единствено с купчина камъни, се трансформира в свято място за паметта на България. Тук, преди 146 години, на края на София, приключва земния си път оня “един наследник “ на България, чиито стъпки още кънтят, чийто слова още отекват и будят, чийто взор още сепва, тревожи и задължава. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на възпоменателната гала във връзка 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски. „ Левски не желал да направи компромис с духа на епохата ”, написа Захари Стоянов в биографията на Апостола. „ Въпреки всички премеждия и неволи, макар дребните и огромни изменничества, Левски не прави компромис с две неща - с вярата в българския народ, в способността на елементарните хора, да погледнат над хляба си и да копнеят за свободата. И с фантазията и идеята за Свободна и Независима България “, посочи кметът на София. По думите ѝ тази негова религия разсънва и вълнува, задължава и основава. „ С нея преди повече от век българските революционери дръзнаха да провокират на пердах цялата мощност на вековната империя със своите ръждясали шишанета и две-три черешови топчета, тъй като нямаше нищо по-силно от тази религия. Както пишат биографите на Левски, той не беше единствено бунтовник, деятел и въстаник, а и преподавател. Той освен предизвиква отварянето на учебни заведения, а цялото му дело е един незавършващ урок за това какво значи да бъдем българи и свободни хора. Днес, във времето на неспирната показност, на непрекъснатия блян към ефектна гласност в потоци от облици и думи - все по-малко държим сметка за тежестта на истината и наличието. Думите ни заливат и отминават. И постоянно забравяме да забележим кой какво е приключил. “Не думи трябват, а каузи ”, споделя Апостола на свободата. Свободата не е дума, с която да украсяваме желанията си, а работа - всекидневна, тиха работа, която се прави с достолепие и неотстъпчивост, не с претрупаност, не с хвалби, не с празнословие. “Часът на свободата, споделя Левски - приканва всеки българин да покаже на дело родолюбието ”. А родолюбието е свършена работа, че даже и да се откажеш от своето и да не търсиш персоналната сметка. За тази цел дърпането в разнообразни направления не оказва помощ. Защото " в случай че желаеме да пребъде България и да я опазим чиста и свята, ние щем, не щем, би трябвало да си кажем кривиците и да вървим дружно “, добави кметът. Фандъкова съобщи, че сме длъжни да свеждаме взор пред уроците на Апостола и да не допуснем на това бесило да увисне неговата религия в нас и неговата фантазия за България.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР